”Kuka tuo Marilyn tuolla jäällä on?” kysyi jääkiekkoilijanuorukainen Kuopion Lippumäen jäähallin kahviossa, josta oli suora näköyhteys jääkiekkokaukaloon. Kysyjän äänensävyssä oli ihastusta. Vilkaisin jäälle. Valmentaja ja työkaverini Ulla Papp oli siellä vetämässä nuorille taitoluistelijalupauksille jääharjoituksia.
Kerroin tämän harjoitusten jälkeen Ullalle itselleen, mistä repesi hyvät naurut, mutta samalla hän punastui. Vertaus oli neljän lapsen äidille hyvä piristys päivään. Kukapa ei haluaisi tulla verratuksi menestyneeseen kauniiseen maailmantähteen.
Ulla Papp pääsi seurapiireihin, joista muut saattoivat vain uneksia. Mitalilla on kuitenkin aina se toinen puoli, ja naisilla se usein on karumpi. Kateelliset kampittajat, juonittelijat, vähättelijät ja jopa kiusaajat nostivat päätään tuon tuosta. Marilyn vertaus saattoi sittenkin osua maaliin.
Ihastuttava Ulla toi ja loi tähtiä
Ulla Papp’iin ihastuivat kaikki, niin miehet kuin naisetkin. Ulla oli kaunis ja kaikin puolin säihkyvän positiivinen olemus, eikä hän epäröinyt toisinaan pukeutua mekkoihin, joissa oli syvään uurrettu kaula-aukko. Useimmiten hänet nähtiin kuitenkin taitoluisteluverkkareissa, huokuen energiaa, jota hän sisään rakentuneen valmentajaroolinsa myötä välitti lähtemättömästi kaikille, jotka sitä tarvitsivat.
Ulla Papp’ille ja hänen valmennettavilleen taitoluistelu oli ympärivuotista ja päämäärätietoista tekemistä. Päämäärät asetettiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Muistan, kun hän tuli tuohtuneena tyttärensä päiväkodin kehityskeskustelusta. Keskustelu oli päättynyt ulosmarssiin. Päiväkodin täti oli kysynyt, treenuuttiko äiti lastaan liikaa.
Kesästä 2000 alkaen aloitettiin Leppävirralla taitoluistelun kansainväliset harjoitusleirit, joihin Ulla Papp verkostojensa kautta järjesti joka vuosi maailmanluokan valmentajia ja tähtiä. Kesällä 2007 leirille osallistui italialainen Carolina Kostner, josta myöhemmin tuli viisinkertainen Euroopan-mestari, maailmanmestari vuonna 2012 ja olympiapronssimitalisti Sotšin olympialaisista 2014. Myös Tsekkien Euroopan mestari Tomas Verner nähtiin usein Leppavirran leireillä. Ullan kautta pääsimme tutustumaan näihin karismaattisiin ja ihastuttaviin urheilijoihin henkilökohtaisesti, mikä on jäänyt ikimuistoisesti mieleen monille meistä.
Vastaavia ICE DOM leirejä, joissa Ulla Papp toimii valmentajana, järjestetään nykyään ympäri Eurooppa, ja onpa leirejä ollut Meksikossakin asti.
Ullan Papp’in valmentajauran huippuhetki oli, kun valmennettavat Riku Pötry ja Suvi Asikainen voittivat Suomen Mestaruuden pariluistelussa vuonna 2002. Pari edusti Kuopion Taitoluistelijat ry:tä, jonka yksi perustajajäsenistä Ulla Papp oli.
Ullan suurin ilon ja ylpeydenaihe on neljä omaa taitoluistelevaa lasta, joista kolme on edustanut Suomea ISU:n taitoluistelun Junioreiden maailmanmestaruuskilpailuissa. Vuonna 2017 nuorin poika, Benjam Papp, nähtiin Taiwanin Taipeissa kisaamassa Juniorien MM -kilpailuissa valmentajanaan isoveli Bela Papp. Bela on monikertainen SM -mitalisti ja vuoden 2011 Suomen Mestari. Maailmassa on vain yksi toinen perhe Papp’ien lisäksi, joiden kolme lasta ovat osallistuneet taitoluistelun Junioreiden MM -kilpailuihin. Molemmat pojat edustavat Suomea edelleen kansainvälisesti ja nuorin, Benjam, on myös kaksinkertainen British Columbian Noviisien miesten mestari.
Ullan vanhempi tytär, Beata, on äskettäin tehnyt ammattilaisuraa luistelijana Royal Caribbean risteilylaivalla. Myös Beata oli British Columbian mestari Noviisi -sarjassa. Hän edusti Suomea aikuisten maailman mestaruuskilpailuissa Moskovassa vuonna 2011. Beata niin ikään on sekä Suomen että Pohjoismaiden juniorimestari, ja saavutti hopeaa Kiira Korven voittaessa kultaa naisten sarjassa vuonna 2011. Nuorin tytär, Bettina, taitoluisteli hänkin, mutta lopetti luistelu-uransa ennen kuin ehti kansainvälisille jäille.
Ulla Papp’in taitoluistelun valmentajatyö on tuottanut myös yllättävää muuta tulosta ja tähteyttä. Taitelija, laulaja Jenni Vartiaisen lavasäteilyn perusta on luotu Ullan taitoluisteluvalmennuksessa. Ullan tytär kisaa parhaillaan Miss Suomi 2017 semifinaalissa.
Jäätanssin hallitsevan Suomenmestari -parin miesluistelija Jussi-Ville Partasen sekä Disneyn ICE-show’hun mukaan lähteneiden Marjo Karhun ja Mariah Cawkellin luistelutaidot hiottiin alkujaan Ulla Papp’in opeissa Kuopiossa ja Kanadassa.
Ulla Papp auttaa ja jakaa edelleen mielellään tieto-taitoaan niitä haluaville. Niinpä hänen nykyisessä kotikaupungissaan Vancouverissa Kanadassa vierailee ahkeraan taitoluistelutähtiä ympäri maailmaa aina Australiaa myöten.
Yliopistotutkinto valmennuksesta
Ulla Papp valmistui Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan liikuntabiologian laitokselta valmentajaksi. Liikuntatieteiden maisteri hänestä tuli vuonna 1996, mikä on naiselle melko harvinainen saavutus. Ulla oli valmentajalinjalla aloittaneista 12 opiskelijasta ainoa nainen.
Vielä 1990-luvulla ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen saatettiin naisille vihjata, että valmentajalinja yliopistossa ei olisi oikeastaan tarkoitettukaan naisille. Naisia ohjattiin viimeistään kolmannen vuoden jälkeen jopa pois toivoen, että valitsisivat jonkun paremmin työllistävän elämänuran. Naisille ei ammattivalmentajan uraa uskottu urkenevan helposti.
Ulla Papp oli aiemmin jo opiskellut Yhdysvalloissa, ja valmistunut vuonna 1981 oppilaitoksesta nimeltä Pioneer High School, Ann Arbor, Michigan. Amerikan manner oli tullut hänelle tutuksi varhain, sillä hän lähti jo 12 vuotiaana harjoittelemaan taitoluistelua Kaliforniaan. Koulua käytiin tenttimällä.
Edesmennyt Jane Erkko vei nuoria lupaavia taitoluistelijoita 1970 luvulla ahkerasti Amerikkaan harjoittelemaan. Ullakin kuului silloin Suomen maajoukkueeseen, jota Erkot johtivat vahvasti.
Ulla Papp’in oman luistelu-uran huippuhetkiä olivat PM hopea junioreiden sarjassa. Oma lupaava luistelu-ura katkesi valitettavasti loukkaantumiseen. Ann Arborissa Ulla harrasti kuitenkin vielä muodostelmaluistelua ja pelasi jääkiekkoa. Hän pääsi mukaan koulun mestaruussarjassa pelaavaan jääkiekkojoukkueeseenkin, mutta pukukoppiongelman vuoksi häntä ei lopulta päästetty pelaamaan poikien joukkueessa.
Ulla Papp on työn ohella aina opiskellut. Hänelle myönnettiin Euroopan korkein valmennustutkinto, taso 5. Kanadassa gän on jatkanut opiskelujaan niin valmennuksen kuin psykoterapiankin saralla. Papp on nykyisin pätevöitynyt Kanadassa kansainvälisen tason taitoluisteluvalmentajaksi ja psykoterapian maisteriksi.
Naisvalmentajan työura – raja-aitojen ylittämistä!
Valmentajan työura on lähes aina pätkätyötä. Urheilijan ja valmentajan ura on tavallaan aina projekti. Valmennus on vienyt Ulla Papp’ia ympäri maailmaa Suomen Raumalta, jossa hän aloitti oman taitoluistelu-uransa, Jyväskylän ja Kuopion kautta Kanadan Vancouveriin. Matkan varrella on ollut pestejä myös Turussa, Tikkurilassa, ja onpa hänet nähty 1990-1991 myös Yleisradiossa urheilutoimittajana sekä Talviuniversiadien Suomen joukkueen psykologisena valmentajana Granadassa Espanjassa.
Ulla Papp on toiminut monien arvostettujen seminaarien luennoitsija ja ICE-DOM leirien valmentajana Saksassa, Kanadassa, Italiassa, Suomessa, Islannissa ja Meksikossa.
Pisin yhtenäinen työura tähän mennessä Ulla Papp’illa ajoittui Kuopiossa vietettyyn aikaan 2000-2007. Hän perusti Kuopion Taitoluistelijat ry:n nimisen seuran ja toimi sen valmentajana sekä keulahahmona. Sitä ennen hän oli ollut pitkään Kuopion Luisteluseura ry:n päävalmentaja.
Vuosina 2004-2006 Ulla Papp toimi Pohjois-Savon Urheiluakatemian päällikkönä. Esitys valinnasta tehtiin johtoryhmässä, johon lisäkseni kuului mm. nykyinen huippu-urheilujohtaja Mika Kojonkoski. Papp verkostoitui nopeasti Pohjois-Savon eri oppilaitoksiin, yrityksiin ja valmennuspiireihin. Hän loi urheilijapolku -mallin, joka on sittemmin muotoutunut koko suomalaisen urheiluakatemiajärjestelmän perustaksi.
Suomen Taitoluisteluliiton koulutus- ja valmennuspäällikkönä Helsingissä Ulla Papp ehti toimia vuoden sijaisena. Muita asiantuntijatehtäviä ja jäsenyyksiä hänelle on kertynyt Suomessa ja Kanadassa, mm. Kanadan taitoluistelun ammattivalmentajayhdistys CPCA:ssa, Sports Psychology Association SUPY:ssä sekä Suomen ammattivalmentajien liitossa sekä Kanadan Association of Cooperative counseling of Canada- ja Canadian professional counselors -yhdistyksissä.
Lisäksi Ulla Papp on toiminut useampaan otteeseen vapaaehtoistehtävissä mm. ISU:n kansainvälisissä taitoluistelun Euroopan mestaruus- ja Maailmanmestaruus kilpailuissa. Hän toimi pr-tehtävissä myös Jyväskylässä järjestetyissä ampumahiihdon maailmanmestaruuskisoissa Katri Helenan ollessa kisaemäntänä.
Ullan Papp Kuopion aikaiseen työuraan ajoittui myös mittava opiskelijoiden Talviuniversiadien hakuprosessi. 2000-luku oli Kuopion urheilun kehityksen kulta-aikaa ja Papp’illa oli siihen oma tärkeä osuutensa.
Puijolle rakennettu suurmäki oli varmistanut Kuopion pohjoismaisten hiihtolajien maailmancup-aseman pitkäksi aikaa ja Tahkollakin oli lupaavaa kehitystä. Kuopio lähti hakemaan suuria talvikisoja aina nuorten talviolympialaisia 2012 myöten. Kiinnostusta vauhditti Nilsiän Tahkon liittymisaikeet Kuopioon ja Leppävirran hiihtoareenan valmistuminen.
Hakutoimikunta, johon Ulla Papp’in lisäksi kuului Kuopion ja Nilsiän kaupungin sekä oppilaitosten edustajia, sai hyvän vastaanoton FISUn, Fédération Internationale du Sport Universitairen taholta Papp’in avatessa ovia savolaisille.
Kisamaskottikin oli jo Kuopioon haettaville opiskelijoiden talviuniversiadeille sovittu – Uppo-Nalle, josta Hannu Taina oli jo piirtänyt mäkeähyppäävän, laskettelevan ja hiihtävän nallen! Perusteellisesti tehty selvitystyö ja valmistelut pysähtyivät kuitenkin viime metreillä kaupunginvaltuuston kokouksessa, jonne joku oli levittänyt huhun, että tapahtuma vaatisi kuusinumeroisen järjestelyoikeusmaksun eli ns. kynnysrahan, ja jota ei olisi kerrottu selvityksessä. Olisiko maksua oikeasti ollut ja minkä suuruinen se olisi ollut, ei ole selvinnyt tähän päivään saakka.
Tulevalla kaudella vuosina 2017-2018 Ulla Papp nähdään valmentamassa Luxemburgin taitoluistelijoita. Hänet on valittu Luxemburgin taitoluistelun päävalmentajaksi!
Kanadaan ja purjehtimaan
Ulla Papp oli tärkeässä osassa, kun kirjailija Elina Karjalaisen Uppo-Nallesta tehtiin ensimmäinen jääshow Kuopiossa. Käsikirjoitus käytiin läpi Elinan kanssa tarkasti ja istuimme hänen kotonaan monet pitkät illat. Tästä seurasi, että meistä tuli Elinan kanssa läheisiä ystäviä ja vaihdoimme myös henkilökohtaisia elämänkokemuksia syvällisesti.
Viimeisiä kertoja istuimme Elinan luona Ullan visioidessa innoissaan uudesta tulevasta kotimaastaan Kanadasta. Saisimme kutsun Vancouveriin heti, kun Ulla olisi asettunut paikoilleen. Pitkään kuunneltuaan Ullan visiointia Elina tuumasi vahvan elämänkokemuksensa perustalta: – ”muista kuitenkin, että maanpäällistä taivasta ei ole.”
Ulla Papp’in perustamat Kuopion Taitoluistelijat ry ja kansainvälinen Silver Skate -tapahtuma sekä Leppävirran leirit ja Pohjois-Savon Urheiluakatemian toimintamallit jatkavat edelleen toimintaansa. Myös perustamassamme Uppo-Nallen kannatusyhdistys ry:ssä Ulla vaikuttaa edelleen ja osallistuu vuosikokouksiin.
Kanadassa Ulla Papp pitää nykyään psykoterapian yksityisvastaanottoaan ja valmentaa taitoluistelun yksityisoppilaitaan, ja lähettää meille terveisiä eri puolilta maailmaa, joskus keskeltä merta purjehtimasta.
Vancouverissa Ulla Papp’illa on purjevene. Purjehdus on vienyt hänet transatlantic-purjehduksineen jopa kaksi kertaa Atlantin valtameren yli: Ensimmäisellä kerralla 2011 hän purjehti miehistön jäsenenä St. Maartenista Palma de Mallorcalle ja toisella kerralla 2015 Teneriffalta St. Maartenille. Tutuksi ovat tulleet niin Bermudan kuin Neitsytsaarienkin maisemat, Rhode Island ja monet muut lämpimien vesien kohteet.
Nähtäväksi jää, milloin Jääkenttien maailmanmatkaaja ja valtamerien purjehtija Ulla Papp rantautuu takaisin Suomen maaperälle pysyvämmin. Kotimaa Suomi on kuitenkin Kotimaa.
Kirjoittaja
Jaana Vasankari
Lähteet
Ulla Pappin haastattelu keväällä 2017.

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.