Sosiaalialalta mediamaailmaan siirtynyt Tiia Rantanen luotsaa kollegansa Anna Karhusen kanssa yhtä Suomen kuunnelluimmista podcasteista. Kaverin puolesta kyselen -podcastin ohella Rantanen tekee töitä media-alan yrittäjänä ja toimittajana.
Tiia Rantasen suuri unelma toteutui alkuvuodesta 2018. Hän oli haaveillut omasta podcastista jo pitkään, ja kokeillutkin sellaisen tekemistä ystävänsä Lasse Olkinuoran kanssa. Kaipuu kohti jotain omaa oli kuitenkin suuri.
Asiat lähtivät rullaamaan, kun Rantanen löi päänsä yhteen toimittajakollegansa Anna Karhusen kanssa. Viinilasillisten äärellä hioutui ajatus podcastista, jossa kerrottaisiin kavereille sattuneista noloista jutuista.
”Annalla oli sisältöidea ja minulla vahva visio siitä, että minkälainen sen konseptin pitää olla. Ja sitten me päätettiin, että ruvetaan tekemään tätä.”
Kaverin puolesta kyselen -podcast löysi laajan kuulijakunnan nopeasti, ja vain muutama kuukausi ensimmäisen jakson jälkeen Yle otti podcastin ohjelmistoonsa. Vuonna 2020 Kaverin puolesta kyselen oli Spotifyn mukaan Suomen viidenneksi kuunnelluin podcast.
Rantanen uskoo podcastin suosion johtuvan paitsi lyhyestä muodosta ja toistuvasta rakenteesta myös tarinoista, joihin kuulijat voivat samaistua.
”Meitä kaikkia nolottaa joskus. Mokailu on hirveän universaali ilmiö.”
Viihdyttämisen ammattilainen
Yhdeksän vuotta sitten Rantasen elämä oli kaikkea muuta kuin podcasteja. Hän työskenteli Helsingin kaupungilla työttömien nuorten ohjaajana ja koki olevansa aivan väärällä alalla.
”Kaverit ympärillä oli intohimoammateissa ja teki kaikkea coolia. Sosiaalialassa ei ollut minusta mitään coolia.”
Kun työsuhde Helsingin kaupungilla päättyi, päätti Rantanen vaihtaa alaa. Vuonna 2011 hän laittoi paperit vetämään Haaga-Helian medianomilinjalle ja pääsi sisään.
Jo opintojensa alkuvaiheessa Rantanen pääsi harjoitteluun Trendiin, ja viihdemaailma imaisi nopeasti mukaansa.
”Kun opiskelin toimittajaksi, halusin kirjoittaa yhteiskunnan epäkohdista ja ihmisistä, jotka voivat huonosti. Ja sitten yhtäkkiä minusta tulikin tyyppi, joka kirjoitti deittineuvoja naistenlehtiin.”
Ajan myötä Rantanen on kuitenkin löytänyt työstään vahvaa merkityksellisyyttä. Hänen mielestään Kaverin puolesta kyselen -podcastin kaltaisilla ohjelmilla on tilausta erityisesti korona-aikana.
”On tärkeää, että on jotain mikä vie ihmisen pois siitä arjesta ja ankeudesta. Viihteen merkitys on aivan uskomattoman suuri ja harmittaa, että sitä usein vähätellään.”
Vapaus ja yksinäisyys
Tiia Rantanen perusti toiminimen jo opiskeluaikanaan, ja on siitä lähtien tehnyt töitä freelancer-toimittajana. Palkkatyösuhteessa hän ei ole ollut sen jälkeen, kun lopetti sosiaalialalla.
Yrittäjyys on antanut Rantaselle mahdollisuuden monipuolisiin työtehtäviin. Podcastin tekemisen ohessa hän on kirjoittanut ilmiöjuttuja naistenlehtiin, ravintola- ja kaupunkijuttuja City-lehteen ja viihdejuttuja nuortenlehti Demiin.
Viime aikoina Rantanen on tehnyt myös erilaisia markkinointiviestinnän tehtäviä ja sosiaalisen median sisällöntuotantoa.
”Kutsun itseäni edelleen jatkuvasti toimittajaksi, vaikka kirjoitan enää aika vähän journalistisia juttuja.”
Yrittäjyydessä Rantaselle parasta on vapaus. Se, että työtehtävänsä saa valita, eikä elämää ole pakko elää virastoaikataulujen mukaan. Jos haluaa mennä kesken päivän uimaan tai kahville kaverin kanssa, se on mahdollista.
”Mutta sitten se usein tarkoittaa sitä, että illalla täytyy tehdä töitä.”
Aina toisinaan Rantanen huomaa kaipaavansa työyhteisöä. Ihanuudestaan huolimatta yrittäjän arki on joskus yksinäistä.
”Ei ole mitään after workeja, pikkujouluja tai työkavereiden baby showereita. Eikä myöskään ketään kenelle voisi purnata omaan alaan liittyvistä asioista.”
Toisaalta yrittäjyys on mahdollistanut sen, että Rantanen saa työskennellä hyvien ystäviensä, kuten Anna Karhusen kanssa. Podcastinsa kautta he ovat pystyneet työllistämään myös alalla olevia ystäviään.
”Saara Helkala on tehnyt meidän Kaverin puolesta kyselen -kirjan kannet sekä podcastin logon ja Eino Nurmisto on ottanut meidän promokuvia. On mahtavaa, että on lahjakkaita kavereita, joiden kanssa pääsee tekemään töitä.”
Tarinoita kellon ympäri
Työ ja vapaa-aika sekoittuvat Rantasen elämässä. Hän kirjoittaa toisinaan juttuja öisin, ja ideoi usein vapaalla ollessaan.
Monesti juttuaiheetkin löytyvät omasta elämästä. Kun Rantanen esimerkiksi erosi poikaystävästään, kirjoitti hän eroaiheisen ilmiöjutun naistenlehteen.
Ja välillä voi toki ammentaa myös kavereiden elämästä, kuten Rantanen ja Karhunen tekevät podcastissaan.
”Koska meidän asema tällaisina kavereiden nolojen tarinoiden kertojina on jo aika etabloitunut, niin mehän saadaan niitä tarinoita ihmisiltä vuorokauden ympäri.”
Podcastin suosion myötä Rantasen somejulkisuus on kasvanut. Sen vuoksi nykyisin on mietittävä, mitä Instagram-seuraajien joukolle oikein julkaisee.
”Tulee vähän semmoinen olo, että haluanko jakaa itsestäni kaikkea ja minne kaikkialle tämä saattaa päätyä.”
Sosiaalisessa mediassa Rantanen toimii kuitenkin pääasiassa yksityishenkilönä, eikä hänellä ole haluakaan ryhtyä kaikkien tuntemaksi some-vaikuttajaksi.
”Suurimmalla osalla ihmisistä ei ole mitään helvetin käryä siitä, kuka minä olen ja se on mahtavaa.”
Vitsillä sisään
Huumori ja hyvän mielen tuottaminen muille ihmisille on ollut Rantaselle aina tärkeää. Työskennellessään aikanaan työttömien nuorten kanssa, hän koki ettei kyennyt tuomaan iloa heidän arkeensa.
”Sosiaalialalla tehdään tärkeää työtä, mutta siellä ollaan ankeiden asioiden kanssa tekemisissä päivittäin, eikä niille asioille voi byrokratian takia tehdä juuri mitään.”
Nykyisessä työssään podcastaajana Rantanen saa vitsailla mielin määrin. Joskus jopa vähän liikaakin. Välillä Rantasesta tuntuu siltä, että ihmiset olettavat hänen olevan aina hauska, ja tämä luo paineita sille minkälaista sisältöä voi julkaista.
”En halua ylläpitää stereotypiaa siitä, että olisin sikahauska. Mutta toisaalta tykkään mennä vitsillä sisään.”
Eivätkä kaikki podcastinkaan tarinat toki aina ole hauskoja. Mutta huumorin avulla hävettävistäkin kokemuksista voi tulla samaistuttavia.
Ja kun kuulee podcastissa kerrottavan, että kaverikin on hajottanut suihkutelineen saadessaan orgasmin tai kakannut housuun matkalla töihin, oma häpeä pienenee.
”Tässä työssä parasta on se, jos saa jonkun ihmisen oivaltamaan jotain tai nauramaan. Ja sillä oivalluksella tarkoitan sellaista ”lol itellä sama” -oivallusta.”
Kirjoittaja
Emma Jolkkonen
Lähteet
Tiia Rantasen haastattelu 18.2.2021 ja sähköpostiviestittely.
Lähteenä käytetty myös Kaverin puolesta kyselen -podcastin jaksoja.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.