Olen Tarja Vanhamaa. Olen äiti ja diplomi-insinööri, tuotannon kehittämisen päällikkö sekä vuoden 2019 eduskuntavaaliehdokas Lapista. Asun lastemme ja mieheni kanssa Keminmaassa.
Varhaislapsuuteni
Synnyin Lapissa eräänä kylmänä talvipäivänä kaamoksen keskelle. Ensimmäinen kotini oli Savukosken Lunkkauksen kylässä, jossa isäni toimi opettajana. Matka vei minut sieltä Ylikiiminkiin isäni kotiseudulle suvun lähelle.
Veljeni ja minut kasvatettiin siis samalla tavalla. Meillä ei ollut eri kotitöitä tai ulkotöitä sukupuolesta johtuen. Vanhempani ovat aina kannustaneet minua tekemään sitä, mitä haluan. Kaikki on aina saavutettavissa ja kaikkea pitää kokeilla, tuki tähän on tullut kotoa. Olemme myös suorasanaisia. Meidän koko suku sanoo mielipiteensä suoraan ja isoon ääneen. Asioista saa ja pitää olla eri mieltä, muuten ne eivät kehity. Kaikkia mielipiteitä ja ihmisiä pitää kuitenkin kunnioittaa ja arvostaa.
Kävin Muhoksen lukion, koska siellä sanottiin olevan lähiseudun paras matematiikan opetus. Numerot ja matematiikka sekä tekniset aineet ovat aina olleet minulle helppoja, koska niissä on tietyt lainalaisuudet, poikkeuksia ei ole. Miellän matemaattiset aineet ja ohjelmoinnin yhdeksi kieleksi muiden joukossa.
Liikunnalliset ja luovat aineet, kuten musiikki ja kuvaamataito ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Olen maalannut tauluja ja pärjännyt useissa piirustuskilpailuissa. Olen soittanut pianoa 9 vuotta. Vanhemmalla iällä olen opetellut myös soittamaan viulua. Olen myös entinen kilpaurheilija. Päälajini olivat 300 m, 400 m ja 800 m juoksumatkat. Hiihdin ja suunnistin myös kilpaa. Cooperin testin olen juossut 13 –vuotiaana 2950 m. Olin piirin parhaimpia juoksijoita.
Pikku tytöstä diplomi-insinööriksi
Tieni vei minut opiskelemaan Oulun teknilliseen tiedekuntaan prosessitekniikkaa. Prosessitekniikka valikoitui siksi, koska kemia on lempiaineeni. Teknillisen tiedekunnan valitsin siksi, koska diplomi-insinöörin koulutus avaa monia erilaisia työmahdollisuuksia. Äitini sanoi, että joko teen kotitöitä tai luen läksyjä, mutta ne pitää sitten lukea hyvin. Minä valitsin lukemisen.
Matkani vei koulutuksen ja työkokemuksen lämpö- ja diffuusiotekniikan laboratoriosta jälleen takaisin Lappiin. Mieheni löytyi Lapinmaalta Keminmaasta. Pienessä kylässä kasvaneena viihdyn maaseudulla huomattavasti paremmin kuin kaupungissa. Pienessä kylässä kasvaneena viihdyn yhä maaseudulla ja ymmärrän pienten kuntien ja kaupunkien yhteisöllisyyden merkityksen.
Olen viihtynyt täällä Lapissa hyvin. Kesälomat vietimme ennen lapsien syntymistä eräretkillä kalastaen mm. Tenolla, Lätäsenolla, Poroenolla sekä Ruotsin puolen Lapissa. Lasten tullessa maailman aloitimme veneilyn. Olemme veneilleet niin Perämerellä kuin Inarijärvellä. Inarijärvellä olemme viettäneet viisi kesälomaa. Lapset pelasivat veneessä Unoa ja askartelivat samaan aikaan, kun me kalastimme. Välillä paistettiin lättyjä, uitiin, leikittiin ja otettiin päiväunia. Erähenkisenä seikkailijana ymmärrän luonnon läheisyyden ainutlaatuisen tärkeyden.
Olin lasteni kanssa kotona 6 vuotta. Vanhin lapsemme ei ole koskaan ollut päivähoidossa. Halusin kasvattaa heidät itse ja olla heidän lähellä. En ole koskaan katunut päätöstäni, vaikka otin tietoisen riskin. Tämä päätös oli minulle itsestäänselvyys. Lapsuus on niin lyhyt ja erittäin arvokasta aikaa. Työ ja perhe-elämän sekä harrastusten ollessa tasapainossa, niistä saa voimaa ja ne tukee toisiaan.
Lappilaista osaamista Alabamaan
Nykyisen työni kautta minua ja muutamaa kollegaa pyydettiin Yhdysvaltoihin Alabaman tehtaaseen komennustehtäviin. Komennuksen kesto oli aluksi kuusi kuukautta, mutta meidän perhettä pyydettiin jatkamaan ja olimme siellä lopulta koko vuoden. Kehitystyön ohella myös opetin ja koulutin sekä paikallisia insinöörejä, operaattoreita että päälliköitä ja johtajia.
Lapsemme kävivät paikallista koulua. Nuorin lapsemme kävi siellä toisen luokan, eikä aluksi puhunut sanaakaan englantia. Hän oppi kielen muutamassa kuukaudessa ja nyt hän puhuu ja kirjoittaa englantia sujuvasti sekä lukee englanninkielisiä kirjoja. Vanhemmat lapsemme ovat Yhdysvaltojen vuoden jälkeen oppineet helposti myös ruotsia ja saksaa. Matkan stressaavimpia hetkiä oli laittaa 8-vuotias lapseni kouluun, jossa oli vieras kieli ja kulttuuri.
Haluan vaikuttaa
Kiinnostuin kuntapolitiikasta vuonna 2012. Halusin nähdä, miten päätökset tehdään ja kuinka byrokraattista politiikka on ja voinko minä vaikuttaa päätöksiin. Lisäksi halusin kehittää vuorovaikutustaitojani vielä paremmaksi. Yllätyin kaikesta. Esityslistat ja pöytäkirjat olivat selkeitä ja niissä on tarvittavat tiedot ja minä todellakin pystyin vaikuttamaan päätöksiin. Etukäteen ennakoitu ja suurenneltu ryhmäkuri olikin huomattavasti vähäisempää. Olenkin sitä mieltä, että parjatun ryhmäkurin taakse on helppo mennä tiukoissa paikoissa ja perustella sillä omaa osallistumattomuuttaan. Mutta päätöksenteko onkin hyvin byrokraattista. Nykyisessä työssäni jalkautan lean –filosofiaa ja tätä minä vienkin kuntapolitiikkaan. Lean filosofia on lyhyesti kerrottuna kaiken työn, toiminnan ja prosessien yksinkertaistamista ja virtaviivaistamista. Aika on rahaa, joten asiat tulee tehdä mahdollisimman helposti, selkeästi ja nopeasti.
Kunnallispolitiikassa on meneillään kolmas kausi kokoomuksen edustajana. Olen toiminut valtuutettuna, kunnanhallituksen varajäsenenä, teknisen lautakunnan varajäsenenä, ympäristölautakunnan jäsenenä vaalikaudella 2012-2016. Vaalikaudella 2021-2025 olen Keminmaan kokoomuksen varavaltuutettu ja Keminmaan Energia ja Vesi Oy:n varsinainen jäsen.
Jo lapsena kotona opetetut arvot seuraavat minun matkallani. Arvostan avoimia, rehellisiä ja erilaisia mielipiteitä sekä rakentavia keskusteluja. Suhtaudun asioihin tarmolla ja olen ratkaisukeskeinen. Olen sinnikäs ja päämäärätietoinen. Harrastukseni ovat hyvin liikunnallisia napatanssista kuntosaliin ja kaikkea siltä väliltä. Ilman liikuntaa en jaksaisi. Liikkumalla rentoudun sekä saan energiaa ja hyvän olon. Muita harrastuksiani ovat veneily, moottoripyöräily ja -kelkkailu. Perheen kesken liikumme paljon luonnossa; vaarojen valloitusta, retkihiihtoa, veneretkeilyä, nuotiomakkaraa. Suunnittelemme reittimme ja teemme siten omat polkumme.
Rohkaisen tyttöjä matemaattisille aloille
Tyttöjen määrä matemaattisilla aloilla ja insinööritieteillä on huolestuttavan pieni ja luku on laskemaan päin. Kynnys lähteä ko. alalle on tytöillä suurempi kuin pojilla. Tytöt ja naiset pärjäävät samalla tavalla kuin pojat ja miehet. Miesvaltaisilla aloilla naisia kohdellaan hyvin ja tasavertaisena. Naisena teollisuudessa tiedän, mitä puhun. Omalla esimerkillä haluan näyttää kaikille tytöille ja naisille, että nainenkin pärjää. Jos olet matemaattisesti lahjakas tai alasta kiinnostunut, suuntaa rohkeasti matemaattisella alalla tai insinööritieteille, se kannattaa. Ole oma itsesi, pärjäät varmasti. Vastoinkäymiset ovat oppimistilanteita ja haasteita. Jokaisen päivän pienet hetket ja tapahtumat tuovat elämään iloa. Elämä on matka ja mahdollisuuksia täynnä, mahdollisuuksille tulee olla avoin ja ottaa niitä rohkeasti vastaan.
Kirjoittaja
Tarja Vanhamaa
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.