Ensimmäinen nainen agronomina oli 1906 valmistunut, 1938 talousneuvoksen arvon saanut Suoma Kyykoski (1882-1963). Hänet oli luvialaisen kruununvoudin tytär ja pienestä pitäen kiinnostunut kotitilan töistä. Kun Suomen Naisyhdistys onnistui peräämään senaatilta naisille luvan maatalousopintoihin,
Suoma päätti pyrkiä Mustialaan 1904. Seuraavalle agronomien vuosikurssille tuli jo kolme tyttöä. Ennen Suoman valmistumista 1906 saapui kotoa tieto, että kotitila oli myyty veljien opintojen kustantamiseksi. Näin Suoma Kyykoski joutui hakeutumaan virkauralle.
Ensimmäinen virka oli Orisbergin maatalouskoulussa. Sieltä Kyykoski siirtyi Kuopion tietopuolisen meijerikoulun opettajaksi. Tässä koulussa hän opetti vuoteen 1951, vuodesta 1916 koulun johtajana. Työssään hän edisti Savon kehitystä maito- ja meijerialueeksi. Samalla hän toimi kotiseudullaan yhteiskunnallisena vaikuttajana esimerkiksi kunnallispolitiikassa, kirkkovaltuustossa, osuusliikkeessä ja marttajärjestössä. Hänelle myönnettiin talousneuvoksen arvo 1938, ja vuonna 1947 Agronomien Yhdistys kutsui hänet kunniajäsenekseen.
Kirjoittaja
Leeni Tiirakari
Lisätietoja
Julkaistu Suomen naisen vuosisadat. [4], Tiennäyttäjät. Utrio, Kaari [päätoimittaja]; Tiirakari, Leeni ; Savikko, Sari. Tammi 2005.
Kuva ja tekstin lähettäminen: Pietiläinen, Pirkko
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.