Suomen ensimmäinen naiskunnanjohtaja Sirpa Hannele Rautio syntyi Laihialla maanviljelijäperheeseen. Hän suoritti kunnallistutkinnon Tampereen yliopistossa 1970 ja aloitti uransa kunnallishallinnossa toimimalla kuusi vuotta kunnansihteerinä. Hän oli ollut jo kolme vuotta kunnansihteerinä Uuraisissa, kun kunnanvaltuusto 1976 osoitti ennakkoluulottomuutensa ja valitsi Sirpa Raution Uuraisten kunnanjohtajaksi. Valinta ei ollut vaikea, sillä hänet tunnettiin entuudestaan ja näyttöä osaamisesta oli runsaasti. Hän toimi vuonna 2005 edelleen virassaan [1976-2011].
Sirpa Raution suuntautuminen kunnalliselle alalle oli oma valinta, johon perhe tai tuttavat eivät vaikuttaneet eikä mallia ollut lähisuvussakaan. Rautio ei kohdannut työssään sukupuolestaan aiheutuneita vaikeuksia. Sen sijaan hän kertoo nopeasti tottuneensa siihen, että oli monesti ainoa nainen ja eräänlainen naisnäyte. Uskottavuusongelmaa ei naiskunnanjohtajalla ole maaseudulla ollut sen enempää kuin muuallakaan. Työn keskellä omaa erilaisuutta ei edes huomaa, ellei siitä joku erikseen huomauta. Raution mielestä tasa-arvolain mukaiset kiintiöt ovat tarpeen, sillä muutoin kehitys polkisi kunnallisten luottamushenkilötoimielinten osalta edelleen paikallaan.
Sirpa Rautiolta perheen hoito on sujunut työn ohessa. Aviomies on erityisluokanopettaja Jyväskylässä. Lasten aikuistuttua kunnalliselämä on nielaissut Sirpa Raution kokonaan. Sen minkä työltään ennättää, Uuraisten kunnanjohtaja harrastaa käsitöitä, puutarhanhoitoa ja kunnan yhteisiä rientoja.
Kirjoittaja
Leeni Tiirakari
Lisätietoja
Julkaistu Suomen naisen vuosisadat. [4], Tiennäyttäjät. Utrio, Kaari [päätoimittaja]; Tiirakari, Leeni ; Savikko, Sari. Tammi 2005.
Kuvat ja tekstin lähettäminen: Ilola, Raili.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.