Tanssiurheiluseura Raahen Rytmikkäiden riveissä kilpatanssiharrastuksen aloittanut Sanna Hirvaskari on teeveestä tuttu. Hän ei ole aina tiennyt, että hänestä tulee tanssinopettaja. Pitkä kilpatanssiura johti koulutukseen ja ammattiin. Tällä hetkellä hänellä on päivätyö Kulttuurisäätiössä. Sen ohella jatkuu tanssinopetus ja valmennus omassa yrityksessä.
Kilpatanssin maailma valloitti
Sanna Hirvaskari syntyi Raahessa 20.1.1981 Raahessa. Koulutaipaleen hän aloitti Seminaarin viipalekoulussa ja siirtyi sieltä Keskuskouluun musiikkiluokalle.
Sanna aloitti kilpaharrastuksen 8-vuotiaana. Sannan ensimmäinen tanssinopettaja oli Marja Leppikangas, joka johdatti lapset kilpatanssin ensi askeliin. Alkeisryhmässä oli yli 10 paria eikä yhtään paritonta tyttöä. Katselmustilaisuus oli ahaa-elämys ja askel kilpatanssin valloittavaan maailmaan.
”Kyllä sitä katsoi silmät pyöreinä Pitkänkarin koulun salia, kun se oli täynnä monen ikäisiä tanssijoita”, Sanna muistelee ensi kosketuksestaan tanssiurheiluseuran harrastustoimintaan. Pitkänkarin koulu oli toiminnan keskus, siellä järjestettiin viikkovalmennukset. Yleensä koulun saliin mentiin alkuillasta ja tanssittiin isojen parien kanssa samassa ryhmässä omin askelin ja sitten osallistuttiin omaan valmennukseen parin kanssa. Sitten jäätiin vielä kavereiden kanssa treenaamaan. Pääasia, että sai olla salissa. ”Ja kyllä sitä oli ylpeä, että sai kuulua kilpatanssijoiden joukkoon.”
Yläasteikäisenä Sanna liittyi Nuorisokuoroon, jonka toiminta on kansainvälistä. ”Oli suuri elämys päästä Uuteen Seelantiin vierailulle. Ja sieltähän tuli kuorolaisia myös Raaheen vastavierailulle”, Sanna muistelee.
Lukio-opinnot Sanna suoritti Oulussa, jossa kilpatanssiharrastus jatkui aktiivisesti. Vuonna 2000 hän sai painaa valkolakin päähänsä.
Oi niitä aikoja!
Kilpaparketille Sanna pääsi keväällä 1990, kun suuri joukko Raahen Rytmikkäiden pareja pyörähti kisaamaan Oulun Telemarkin järjestämiin valtakunnallisiin juniorikilpailuihin. ”Kilpailuihin osallistuminen on tärkeää, vaikka menestystä ei olisikaan odotettavissa. Taito karttuu vain aktiivisesti osallistumalla”, Sanna painottaa nyt valmentajan näkökulmasta. Hän onkin viemässä omia valmennettaviaan kisoihin mahdollisimman paljon.
”Kesäleirit Piehingissä Bomban leirikeskuksessa ja kisamatkat eri puolille Suomea, niihin kiteytyvät parhaat muistot seuratoiminnasta.”
Erityisesti Sanna haluaa nyt aikuisena kiittää vanhempia, jotka olivat aktiivisesti mukana seuran toiminnassa. Talkootyönä myytiin arpoja ja salaatinkastikkeita, siivottiin jopa kokonainen kerrostalo. Tanssiurheilunäytöksiä järjestettiin ympäri maakuntaa.
”Alueelliset kilpatanssikilpailut Pekkatanssit oli syksyn kohokohta. Sekin talkootyönä.” Kerran Raahen Rytmikkäät järjesti jopa latinalaisten tanssien Suomen mestaruuskilpailut ja ne nähtiin televisiossa suorana lähetyksenä.
Kilpatanssista ammatti
Sanna ei ole aina tiennyt, että hänestä tulee tanssinopettaja. ”Minulla oli ammatinvalinta mietinnässä, kun silloinen kilpatanssiparini Juha Pykäläinen ehdotti, että haetaanpa tanssinopettajakoulutukseen Oulun seudun ammattikorkeakouluun”, Sanna taustoittaa uravalintaansa. Kun opinahjoon oli päästy sisälle, niin diplomitanssinopettajana sieltä ulos tultiin.
Hän kertoo, että kilpatanssiura kesti vuoteen 2005, jolloin hän siirtyi ammattilaiseksi. Samana vuonna hän valmistui diplomitanssinopettajaksi (AMK) Oulun seudun ammattikorkeakoulusta.
Oman toiminimen perustaminen Ouluun tuli ajankohtaiseksi seuraavana vuonna 2006. ”Tein paljon keikkatöitä ja rahaliikenteen hoitaminen olisi muuten ollut monimutkaista”, hän selvittää.
Tanssin opettaminen oli aluksi sivutoimi, mutta se on muuttunut päätyöksi. Tanssikoululla on käytössä DSC:n (Dance Sport Club, DSC Oulu ry.) sali Toppilassa. Opettajina Sannan lisäksi toimivat Soile Näsänen ja Toni Tuominen. ”Seurojen kanssa tehdään paljon yhteistyötä”, sanoo kiireinen reissutyöläinen.
Teeveestä tutuksi
”Minulle soitettiin, että voinko tulla Helsinkiin koekuvauksiin. Alkaa uusi televisiosarja Tanssii tähtien kanssa ja siihen etsitään tanssinopettajia”, Sanna kertoo televisiotyön alkamisesta. ”Olin töissä oululaisessa vaateliikkeessä ja minua hirvitti mennä kysymään rokulipäivää koekuvauksia varten.”
Sanna toimi tanssinopettajana vuosina 2006 ja 2007. Hän voitti ensimmäisen kauden parinsa Tomi Metsäkedon kanssa ja oli kolmas toisella kaudella Sami Sarjulan kanssa. Hän kilpaili myös sarjan viidennellä tuotantokaudella syksyllä 2010 parinaan näyttelijä Juha Veijonen.
Vuonna 2008 Sanna kutsuttiin juontamaan televisiosarjaa Biisikärpänen yhdessä Lari Halmeen kanssa. Sarjan toinen kausi alkoi keväällä 2009. Lisäksi hän juonsi Miss Suomi -kilpailun vuonna 2009 yhdessä Sami Sarjulan kanssa.
Kun jatkuva matkustaminen Oulun ja Helsingin välillä alkoi käydä voimille, Sanna päätti pysyä pääsääntöisesti Oulussa, jossa hän nykyään asuu. Perheeseen kuuluu aviomies, kaksi ala-asteikäistä lasta ja koira.
Kotikaupunkiin valmentamaan
Vuonna 2011 Sanna sai tietää, että Raahen Rytmikkäiden toiminta on hiipumassa. ”Eihän sitä saa tapahtua”, hän ajatteli. Hän tarttui tuumasta toimeen ja soitti Raaheen Satu Vilppulalle kertoen, että voisi irrottaa omasta aikataulustaan ajan viikkovalmennusta varten. Tätä hän oli miettinyt jo aikaisemminkin, mutta silloin ryhdyttiin käytännön toimiin.
”Toiminta jatkui seitsemän vuotta ja kilpatanssitoimintaa saatiin noiden vuosien aikana kasvatettua. Parhaimmillaan pareja oli 7-8 ja soolotanssijoita niin, että ryhmässä oli yli parikymmentä tanssijaa. Kuopion kisoihinkin matkattiin bussilla, kuin vanhoina hyvinä aikoina konsanaan.”
Tanssiurheiluseura Raahen Rytmikkäiden toiminta hiipui vähitellen. Toiminta oli pakko lopettaa, kun johtokuntaan ei saatu ihmisiä. Toiminta loppui vuonna 2018.
”Sitten kävin pitämässä omia tanssitunteja Raahessa ja Pattijoella noin vuoden ajan.” Tällainen toiminta on kuitenkin hankalaa sen takia, että salit on vuokrattu enimmäkseen seuroille.
Yhteistyökumppaniksi löytyi Raahesta Funky Hall SODAP ry, joka on pääasiassa street- ja show-tanssia tarjoava yhdistys.
Sannan mukana tanssivalikoimaan tuli lastentanssi, latinoshow sekä kilpatanssi. Kilpatanssiryhmä alkoi alkeisopetuksena, mutta nyt ensimmäiset parit ovat nousseet jo D-tasolle. Koska harrastajia on vähän, samassa ryhmässä tanssivat aloittelijat, E-luokan, D-luokan tanssijat ja soolotanssijat. ”Onhan se melkoisen haastava ryhmä, koska tasoja on paljon ja aikaa vähän. Edistyneimmät parit käyvät lisäksi tanssitunneilla Oulussa”, Sanna kertoo.
”Raahessa on aivan ihanat ryhmät. Erityisen iloinen olen siitä, että itselle rakas kilpatanssi on taas mahdollista aloittaa täällä. Tärkeintä on, että aloittamiskynnys on mahdollisimman matala.”
VuodenTanssiurheiluvalmentaja 2023
Kyseessä on Suomen Tanssiurheiluliiton joka vuotinen äänestys, johon Sanna valittiin ehdokkaaksi ja lopulta voittajaksi.
Kunniakirjan teksti: ”Sanna Hirvaskari on määrätietoinen, tulostavoitteinen, lämmin ja kannustava ammattivalmentaja. Hän kehittää itseään opettajana, valmentajana ja koreografina aktiivisesti sekä kotimaassa että ulkomailla ja hän tekee valmentajatyötä alkeisharrastajista Suomen mestareihin. Hänellä on suuri rooli siinä, että Oulun DSC on tällä hetkellä yksi Suomen johtavista tanssiurheilun alueella. Hän on myös elvyttänyt lajia uudestaan Raahen seudulla.
Vuoden Tanssiurheiluvalmentaja on hyvä urheiluvalmentaja tai koreografi, jota kuvaavia piirteitä ovat mm. välittäminen, lajiosaaminen, pedagoginen osaaminen, tuki, kokonaisvalmennuksesta huolehtiminen, hyvä, positiivinen, kannustava vuorovaikutus urheilijoiden ja sidosryhmien kanssa, yhteistyökyky, kehittyminen ja eettinen valmentajuus.”
SUOMEN TANSSIURHEILULIITTO
Helsingissä 19. päivänä marraskuuta 2023. Leena Uusvaara, puheenjohtaja
Vuoden Tanssiurheiluteko 2024
Sanna Hirvaskarin ja Heini Ekoluoman koordinoima, Funky Hallin järjestämä Brahe Dance Cup on valittu Suomen Tanssiurheiluliiton toimesta Vuoden 2024 tanssiurheiluteoksi. Tämä tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran Raahessa vuoden 2024 toukokuussa ja vuonna 2025 toukokuussa tapahtuma saa jatkoa.
Suomen Tanssiurheiluliitto järjestää vuosittain äänestyksen vuoden tanssiurheiluteosta. Vuoden Tanssiurheiluteko -palkinto jaetaan vuosittain henkilölle, seuralle, joukkueelle tai ryhmälle, joka erinomaisella ja merkityksellisellä tavalla edistää tanssiurheilun sekä seuratoiminnan hyvinvointia, yhteisöllisyyttä, yhteishenkeä ja yhteistoimintaa.
Uusi päivätyö Kulttuurisäätiössä
Sanna kertoo, että on aina halunnut oppia uusia asioita ja opiskella. Uusin aluevaltaus on kulttuurin saralla. Hän suoritti YAMK (ylemmän ammattikorkeakoulu) -tutkinnon aiheena kulttuurin tuottaminen ja luova talous.
”Kulttuuripääkaupunkia tässä tehdään”, hän taustoittaa nykyistä päivätyötään lokakuussa 2024. Tanssinopetus jatkuu iltaisin ja viikonloppuisin.
Kirjoittaja
Kirsti Vähäkangas
Lähteet
Sanna Hirvaskarin haastattelu 21.10.2024 ja 11.11.2024
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.