Saara Mirjami Lehtimäki on perheensä yhdeksästä lapsesta toiseksi nuorin. Porissa äidillä oli leipomo ja isä teki metodistikirkon saarnaajan työn lisäksi palkkatöitä muualla. Porissa perhe asui tytön ollessa viisivuotiaaksi. Oulussa isä valmistui metodistipastoriksi ja äiti auttoi kaikessa tarpeellisessa. Perheen muutettua Lappeenrannan kautta Kuopioon Saara jäi Lappeenrantaan yhteensä kymmeneksi vuodeksi eri työpaikkoihin.
Monipolvisesti yliopistoon
Alkuvuosina Kuopioon muutettuaan Saara suoritti yksityisesti lukion oppiaineita ja samalla oli työssä lehdenjakajana. Yhdeksännen lukioluokan hän kävi Kuopion tyttölyseossa ja sai valtionstipendin ukaasilla mahdollisimman pian pääsytutkintojen jälkeen kirjautua jatko-opintoihin. Lehtimäki kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 1967 ja harjoitteli kirjastossa sekä pyrki Tampereen yliopistoon, josta valmistui kirjastonhoitajaksi 6.4.1970.
Kuopion kirjastot tutuiksi
Kirjastoharjoittelun kautta vuonna 1967 ja opiskelukesien sijaisuuksien myötä avautui työura Kuopion kirjastolaitokseen. Ensimmäinen valmistumisen jälkeinen sijaisuus oli tosin Tampereen yliopiston kirjastossa. Kuopion sairaalakirjastoissa vierähti 24 vuotta ja viimeiset kuusi vuotta ennen eläkettä Puijonlaakson lähikirjaston vastaavana.
Työkuvan monipuolisuutta kuvaa kirjastojen suunnittelu, jopa kalustaminen yhdessä arkkitehdin kanssa, kirjavalinta ja henkilöstön esimiestehtävät, yhteydenpito sairaalan osaston-hoitajien kanssa sekä kirjastokierrot potilailta potilaille. Myös luottamustehtäviä tuli hoidettaviksi.
Lapsi- ja nuorisotyötä
Saara Lehtimäki kävi Lappeenrannassa metodistikirkon rippikoulun, mutta ystävystyttyään nuorisotyöntekijän kanssa harrastukset siirtyivät luterilaisen seurakunnan nuorisotyön puolelle. Hän veti tyttökerhoa muutaman vuoden ja avusti nuorisotyöntekijää eri kerhoissa ja osallistui leirien pitoon.
Keskikoulun jälkeen hän oli ollut Lauritsalassa lastentarhaharjoittelijana ja pyrkinyt Ebenesserin lastentarhaseminaariin opiskelijaksi kuitenkaan pääsemättä. Kuopion vuosinaan hän jatkoi lasten kanssa työskentelyä opettamalla metodistikirkon pyhäkoulussa ja vetämällä lastenkerhoja ja -leirejä. Aikaa riitti myös lapsikuorojen toimintaan.
Namikaa ja politiikkaa
Saara Lehtimäki toimi kristillisen liiton eri tehtävissä Kuopion paikallisosastoissa osastojen sihteerinä puheenjohtajana sekä puoluevaltuuskunnassa ja ehdokkaana kunnallis- ja eduskuntavaaleissa.
Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys pyysi Saara Lehtimäkeä naistoimikuntansa puheenjohtajaksi, missä tehtävässä hän toimi kymmenkunta vuotta. Naistoimikunta järjesti myyjäisiä ja juhlia. Tuolloin lapsikuorotoiminta kukoisti. Raamattupiirin veto oli jokaviikkoista. Lisäksi siivottiin kesäkoti keväin syksyin.
Saara Lehtimäki toimi Kuopion raittiusseuran sihteerinä samoin kymmenisen vuotta vuoteen 1995, ja veti samalla lastenkerhoa talvikausina.
Namikasta naisyhdistykseen
NMKY:n organisaatiomuutoksen ja naistoimikunnan lakkaamisen myötä mielenkiinto siirtyi sisaryhdistykseen, Nuorten Naisten Kristilliseen Yhdistykseen Kuopiossa.
Kun Saara Lehtimäki lattialla istuen valikoi ja pakkasi kirjoja NNKY:n muuton yhteydessä, pyysi puheenjohtaja Elin von Wright häntä jäseneksi. Parin vuoden perusjäsenyyden jälkeen hänet hyväksyttiin vastuulliseksi jäseneksi. Vuoden 1993-1995 Lehtimäki toimi jo yhdistyksen sihteerinä ja 1995–2013 puheenjohtajana.
Kautensa puheenjohtajana tärkeimmäksi seikaksi Lehtimäki kokee Kuopion yhdistyksen liittymisen takaisin NNKY-liittoon vuonna 1997, yhdistyksen 100-vuotisjuhlien yhteydessä.
Kuopion NNKY:n tlakysymys on ollut vuosien saatossa aktiivinen ja kipeä. Toivon mukaan nyt remontoitava Vuorikadun toimitila palvelee meitä hyvin.
Keräilyharrastus ja kirpputorit
1970-luvulla toimineen metodistikirkon ”Olga ja Miina” -kirpputori toi Saara Lehtimäelle elinikäisen kiinnostuksen vanhaan esineistöön ja erityisesti arvotekstiileihin.
Kristillisen liiton naisten kirpputori Killinki toimi 1987–1993. Lehtimäki perusti sitten samannimisen oman osto- ja myyntiliikkeen vuosiksi 2001–2011 Ajurinkadulle. Kuopion ja maaseudun purkutalojen vinteiltä ja roskalavoilta on löytynyt moni aarre. Kiertely kirpputoreilla ja arvotekstiilien keräily sekä esineistön myynti pienimuotoisena kiinnostaa edelleen.
Uskollisena myös kuorossa
Erityisenä on mainittava Saara Lehtimäen osuus Kuopion NNKY:n 118-vuotiaan kuoron sopraanossa ainakin vuodesta 1995. Moni laulu on tullut tutuksi ja palautuu mieleen vuosikymmenien jälkeenkin.
Perhettä Saara Lehtimäellä on sisarusten myötä, ja erityisen rakkaita ovat suvun lapset.
Kirjoittaja
Ulla-Riitta Hentunen
Lähteet
Haastattelu 7.5.2017
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.