Juuri ennen itsenäisyyspäivää Suomen täyttäessä sata vuotta taiteilijat Raija Korppila ja Juha Laakso saivat yllättävän ja mieluisen kirjeen Raahen kaupungilta. Heidät palkittiin itsenäisyyspäivänä Pro Raahe -mitalilla nro 103. He ovat ajaneet Raahen etuja ja tuoneet kaupunkia esille eri yhteyksissä.
”Pro Raahe -mitalien saaminen juuri Suomen satavuotisitsenäisyyspäivänä on molemmille tärkeä juttu. – Oma isäni on ollut sodassa mukana, joten sitäkin kautta itsenäisyys on tosi tärkeä asia. Ei aina osata ajatellakaan kuinka iso asia se on”, Raija sanoi Raahen Seudun haastattelussa 6.12.2017.
Raija on Raahen tyttöjä
Vuonna 1957 syntynyt Raija kasvoi Raahessa. Perheeseen kuuluivat Pauli-isä ja Sylvi-äiti sekä veljet Ilkka ja Pentti. Erityisesti kesät ovat olleet perheelle tärkeää yhdessäolon aikaa. Ne vietettiin Pikku-Kraaselissa mökillä tai heinänteon aikaan äidin lapsuuden kotona Piehingissä.
Hän kertoo, että hänellä oli lapsena hyviä ystäviä. ”Mutta viihdyin myös itsekseni kirjojen parissa tai piirtäen. Siihen aikaan lapsuuden virikkeet olivat toisenlaisia kuin nykyään, ne keksittiin itse ja se ruokki mielikuvitusta. Silloin piirsin ja loin omia tarinoita”, tuleva taiteilija kertoo.
Koska hänen äitinsä ja äidin suvun naiset ovat olleet luovia käsityöihmisiä, Raijan kuvalliseen harrastukseen suhtauduttiin myönteisesti.
”Minulla ei ollut varsinaisesti ketään innoittajaa kuvalliselle harrastukselle ja siihen aikaan ei ollut lasten kuvataidekoulua. Myöhemmin nuorena kävin Raahen työväenopistossa Muinosen Kirstin maalauskurssilla.”
Kuvataide kutsui opiskelemaan
”Muutettuani vuonna 1982 töihin Helsinkiin minulle avautui mahdollisuus käydä taidenäyttelyissä ja harrastaa kuvataidetta. Muistan ensimmäisen ARS 83 näyttelyn, joka järjestettiin Helsingissä Ateneumin taidemuseossa. Se oli huikea visuaalinen kokemus, joka vaikutti syvästi.”
Helsingistä Raija muutti takaisin Pohjois-Pohjanmaalle, koska tunsi, että kuvataide kutsui yhä enemmän. Hän opiskeli Limingan taidekoulussa vuoden ajan.
”Se oli käänteentekevä vuosi ja sain varmuutta pyrkiä opiskelemaan kuvataidetta. Lahden Taideinstituutti oli hyvän oppilaitoksen maineessa, hain ja pääsin sinne opiskelemaan. Opiskelu kesti neljä vuotta ja valmistuin vuonna 1993. Olen täydentänyt siellä opintojani ja suorittanut kuvataiteilijan AMK-tutkinnon vuonna 2006 sekä erikoistumisopinnot vuonna 2012. Erikoistumisopinnot antoivat mahdollisuuden syventää omaa ilmaisuani taidegrafiikan keinoin.”
Hän kertoo työskentelystään seuraavasti: ”Työskentelen pääasiassa taidegrafiikan fotogravyyrimenetelmällä. Tekniikan pehmeä jälki toistaa kauniisti sävyjä vaaleasta tummaan ja muistuttaa perinteistä akvatintaa. Fotogravyyri-tekniikka on suhteellisen uusi taidegrafiikan menetelmä, mutta teokset vedostetaan käsityönä perinteisin syväpainografiikan keinoin.”
Luonto ja vuodenaikojen vaihtelut ovat tärkeä osa Raijan työskentelyä. Värillistä vaihtelua hänen teoksiinsa tuovat kesän valoisat yöt ja alkutalven kaamoksen aika.
”Pohdin teoksissani ajan tuntua, muistojen kerroksellisuutta ja haurautta. Aloittaessani työskentelyn minulla on mielessäni lähtökohta, joka usein perustuu havaintoon ympäristöstä ja siellä kokemaani tunteeseen. Tuo tunne ohjaa ajatuksiani ja työskentelyäni eteenpäin”, hän valottaa teostensa syntyvaiheita.
Kuvataidetta Lapaluodossa
Raija on työskennellyt kuvataiteilijan ammatissa valmistumisesta lähtien. ”Perustimme puolisoni taidegraafikko Juha Laakson kanssa oman taidegrafiikan pajan Lapaluodon kotiimme.” Lapaluoto on yli satavuotias pieni pittoreksi kylä, joka sijaitsee Raahessa meren äärellä.
Hän kertoo, että kodin yhteydessä toimi myös pajagalleria. Pariskunta pyöritti yhdessä pajan ja gallerian toimintaa 25 vuotta. Pajalla oli avoimien ovien periaate. Siellä kävi yksittäisiä henkilöitä ja erilaisia ryhmiä tutustumassa sekä tekemässä taidegrafiikkaa. Pajagalleria osallistui erilaisiin tapahtumiin, kuten valtakunnalliseen Konstrundan-taidetapahtumaan.
”Perustimme vuonna 2012 Juhan kanssa Grafiikanpaja Aava -nimisen yrityksen. Yrityksemme toimi kolme vuotta. Tuona aikana loimme yhteistyöverkostoa kotimaassa ja kansainvälisesti. Yksi tärkeä yhteistyöprojekti oli taidegrafiikan työpaja ’Print the Midnight Sun’, joka järjestettiin grafiikanpajallamme yhdysvaltalaisen taidegraafikko Shelley Thorstensenin kanssa. Pajallamme työskenteli juhannusviikon ajan 10 amerikkalaista taidegraafikkoa. Se oli hieno yhteistyökokemus”, Raija muistelee.
Tilaustöitä ja apuraha
Raija kertoo: ”Olemme saaneet tehdä myös tilaustöitä muiden muassa Oulun läänin taidetoimikunnalle (nyk. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta), Raahen Porvari- ja Kauppakoululle sekä Raahen seudun kehittämiskeskukselle. Tilaustyöt ovat usein olleet tilauksesta suunniteltuja taidegrafiikan teoksia lahjakäyttöön.
Vuonna 2012 sain työskentelyapurahan taiteelliseen työskentelyyn Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahastolta. Se oli tärkeää ja mahdollisti työskentelyn Helsinkiin tulevaan yksityisnäyttelyyn.”
Koulutustoimintaa Raahessa
Raija ja Juha ovat suunnitelleet ja luoneet yhdessä kuvataiteen koulutusta Raahessa. ”Vuosina 2000-2002 suunnittelimme ja toteutimme yhdessä Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusopistolle vuoden kestävän taidegrafiikkaan ja paperinvalmistukseen erikoistuneen koulutuksen, joka oli suunnattu ammattikuvataiteilijoille.
Tämän työpajan seurauksena vuonna 2002 aloitimme Juhan kanssa ammatillisen kuvataidekoulutuksen suunnittelun Lybeckerin opistolle. Lähtökohtana opetustyölleni on oman tietotaidon jakaminen eteenpäin. On ollut hienoa saada työskennellä nuorten kanssa ja nyt voin seurata heidän etenemistään omalla kuvataiteilijan uralla.”
30 vuotta kuvataiteilijana
Vuonna 2023 tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä kun Raija valmistui kuvataiteilijaksi. ”Kun katson taaksepäin, koen, että noihin vuosiin on sisältynyt paljon hienoja ja mielenkiintoisia hetkiä, työskentelyä omalla grafiikanpajalla, pitämällä näyttelyitä yksin ja yhdessä kollegojen kanssa, hienoja kohtaamisia taiteen äärellä”, hän summaa kuluneita vuosia.
Näyttelyitä
Raija on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hän on pitänyt seuraavat yksityisnäyttelyt:
2023: Keidas, Arttila, Oulu
2019: Korppila & Laakso Grafiikkaa, Neliögalleria, Oulu
2015: Pieniä nähtävyyksiä, galleria kajaste, Oulu
2014: Hetki hetkeltä, Grafoteekki, Helsinki ja Raahen kaupunginkirjasto, Raahe
2014: Sininen hetki, Galleria Uusi Kipinä, Lahti ja Mikolan Akvarellisali, Vaasa
2013: Helmikuun kirje, Rööperin Taidesalonki, Helsinki
Raijan viimeisin ryhmänäyttely on Jyväskylän grafiikanpajan järjestämä kansainvälinen yhteisöllinen taidegrafiikan projekti Team Babel. Teoskokokonaisuus oli esillä Galleria Ratamossa vuonna 2023. Kokonaisuus tulee olemaan esillä myös vuonna 2024 muun muassa Nebraskassa USA:ssa sekä Kööpenhaminassa Tanskassa. Projektiin osallistuu 329 taidegraafikkoa eri puolilta maailmaa.
Raijan teoksia on useissa kokoelmissa: Eduskunta, Helsingin kaupungin taidemuseo, Imatran taidemuseo, Etelä-Karjalan taidemuseo ja Suomen Taideyhdistys.
Tunnustusta työlle
Raahen kaupunki on huomioinut Raija Korppilan ja Juha Laakson taiteellisen työskentelyn kahteen otteeseen. ”Olemme saaneet vuonna 2000 Raahen kaupungin taidetunnustuspalkinnon sekä vuonna 2017 Pro Raahe -mitalin. Vuonna 2014 sain Taitoliiton hopeisen ansiomerkin Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusopiston esityksestä. Kaikki tunnustukset ovat olleet myönteinen kannustus omalle taiteelliselle toiminnalle.”
Uuden edessä
Nyt on uusien tuulien aika. Raija kertoo, että he muuttivat marraskuussa 2023 Juhan kanssa Turkuun. ”Kuulumme Turun Taidegraafikoihin (TTG). TTG:llä on hieno grafiikanpaja Turun Taiteen talossa sekä oma taidegalleria ja myymälä galleria Joella Aurajoen rannassa. Taiteellinen työskentely jatkuu näissä puitteissa”, hän kertoo maaliskuussa 2024.
Jäsenyydet
Suomen Taidegraafikot, Turun Taidegraafikot, Oulun Taiteilijaseura
Kirjoittaja
Kirsti Vähäkangas
Lisätietoja
Taideteosten kuvat on julkaistu taiteilijan luvalla.
Lähteet
https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/raija-korppila,
Raija Korppilalta maaliskuussa 2024 saadut tiedot
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.