Vuosi 1952 oli monella tapaa merkittävä meille suomalaisille. Myös minulle. Olin silloin kymmenvuotias ja aloittanut juuri opintieni Lappeenrannan tyttölyseossa.
Elettiin vielä elintarvikesäännöstelyn aikaa. Kahvikulta ja leivokset olivat kortilla. Tutustuttiin Coca-Colaan ja purukumiin. Suomi oli etsimässä edellisellä vuosikymmenellä päättyneen sodan jälkeen valoisampaa tietä.
Vuonna 1952 Helsingissä vietettiin olympialaisia, Suomi lähetti Neuvostoliittoon viimeisen sotakorvausjunan ja Muhoksen tyttö Armi Kuusela valittiin ensin Suomen Neidoksi ja kuukautta myöhemmin Miss Universumiksi. Nämä kolme tapahtumaa panivat liikkeelle suomalaisten sielujen ennennäkemättömän tapahtumasarjan ja myllerryksen.
Poliittinen epävarmuus yhdistettynä aineelliseen ja henkiseen ahdinkoon olivat omiaan nostamaan 17-vuotiaan koulutytön mystiseen asemaan. Armin voitosta tuli koko Suomen kansan voitto, lupaus paremmasta tulevaisuudesta.
Armi oli oman kautensa superjulkkis. Hänen herättämänsä hurmio sai lehdet kirjoittamaan suomalaisiin tarttuneesta massapsykoosista. Armin käynti olympiastadionilla ja Sotainvalidien Veljesliiton hyväksi järjestetty kukkaiskiertue olivat jättimenestyksiä.
Vuosi 1952 oli jännä vaihe elämässäni. Siihen asti olin käynyt koulua samassa rakennuksessa, missä asuimmekin. Olin kadehtinut niitä koulutovereitani, joilla oli koulumatkaa ja koululaukku. Nyt ne olivat minullakin. Sain matkustaa linja-autolla Lauritsalan Hakalista Lappeenrantaan. Ihastusta lisäsi se, että suosittu iskelmälaulaja Erkki Junkkarinen matkusti usein samassa autossa.
Helsingin olympialaisetkin sävyttivät tietoisuuttani, mutta suomalaisen Armi Kuuselan valinta maailman kauneimmaksi oli vielä isompi juttu. Elisabet Taylor, Ava Gardner, Audrey Hepburn ja muut ihailemani Hollywood-tähdet jäivät taka-alalle. Hurmaa lisäsi Armin ja filippiiniläisen Gilin rakkaustarina.
Eivät vain tytöt ja naiset olleet Armin lumoissa. Kun pistäydyin välitunnilla karkkiostoksille tyttölyseon läheiselle kioskille, siellä asioinut mies katsoi pitkään minua ja sanoi sitten myyjälle: minä maksan tuon tytön karkit, kun hän on niin Armi Kuuselan näköinen. Jos Armin valinta maailman kauneimmaksi kohotti useiden suomalaisten itsetuntoa, niin minunkin itsetuntoni kohisi monta piirua ylemmäs tämän tapahtuman jälkeen.
Eräs elokuinen lauantai vuonna 2014 oli suuri päivä Muhokselle, jolloin Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva kunta sai hoteisiinsa paikkakunnalta lähtöisin olevan Armi Kuusela-Williamsin. Hieman ennen kello yhdeksää Muhoksen kunnanjohtaja seuralaisineen saapui tervehtimään Kuuselaa tämän hotellille Oulussa. Tyylikkääseen tummaan jakkupukuun pukeutunut, 80-vuotispäiviään Suomeen viettämään tullut Armi näytti selvästi odottavan paluuta synnyinseudulleen.
Kun Armi Kuusela vuonna 1952 voitti maailman ensimmäisen Miss Universum -kilpailun, oli se Muhokselle ja koko Suomelle suuri asia. Voiton merkitys ei ole haihtunut vuosien varrella. Ei minunkaan mielessäni. Sen tuntemattoman miehen sanat Lappeenrannan kioskilla vuonna 1952 ja hänen maksamansa karkkipussi eivät unohdu.
Kirjoittaja
Leena Sorvali
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.