Raahesta reilut 20 vuotta sitten Saksaan muuttanut Marika Koski sanoo, että Raahessa on ihana pyöräillä yöllä, koska on valoisaa.
Lomamatkalla Suomessa
Raahesta kotoisin oleva Marika Koski on asunut Saksassa yli 20 vuotta. Koti-Raahe ei ole mielestä huuhtoutunut. Päinvastoin. Lähes joka vuosi hän piipahtaa synnyinseuduillaan.
”Jouluna se pahin Suomi-kaipuu iskee”, hän sanoo. Hieman helpotusta saa suomalaisista jouluherkuista, joita voi Saksasta hankkia, mutta usein hän on lentänyt äidin joulupöydän äärelle.
Vuonna 2013 Kosken perhe, aviopuoliso Andreas ja 4-vuotias Katariina-tytär, tuli Saksasta Tukholmaan omalla autolla, siitä lautalla Turkuun, jossa kävi Muumimaassa ja Marikan isän luona. Lomaohjelma on sisältänyt sukulaisvierailuja, patikkaretken Kuusamossa ja Rantajatsit.
Raahessa kaksikielinen Katariina-tytär on saanut upeita kielikylpyjä leikkiessään suvun lasten kanssa. ”Minulle on tärkeä, että tytär oppii suomen kielen”, Marika sanoo. Andreas ymmärtää suomea vain vähän.
Työ Rautaruukilla
Marika on työskennellyt 17 vuotta Rautaruukin (nyk. SSAB) myyntikonttorissa Duisburgissa. ”Myyn Suomessa ja Ruotsissa tuotettuja putkia ja putkipalkkeja Saksaan, Sveitsiin ja Itävaltaan”, hän kiteyttää Sales Manager -toimenkuvansa.
Hän aloitti työuransa Rautaruukilla ”neiti näppärän” tehtävissä ollen toimiston monitoiminainen: monistaja, kahvinkokki, juoksutyttö.
Myyntityö ei suinkaan ollut Marikan toiveammatti. Hänestä piti tulla lentoemäntä. Kun lukio alkoi maistua puulta, hän hakeutui Oulun Ammattikouluun hotelli- ja ravintola-alan koulutukseen. Espoossa suoritettujen jatko-opintojen jälkeen hän valmistui hotellivirkailijaksi vuonna 1993.
”Minulla oli aina ollut jonkinlaista kaukokaipuuta, joten matkustin tuolloin Saksassa asuneen isäni luo ja ryhdyin hakemaan töitä Düsseldordista”, Marika kertoo.
Saksan kielen taito ei tuossa vaiheessa ollut kehuttava, jonkin verran ammattisanastoa oli ammattikoulussa opetettu. ”Pakko oli oppia”, hän kuittaa kieliopinnot.
Kesällä 1996 Marika oli saanut tarpeekseen hotellityöstä Saksassa ja tuli kotiin. Mutta palasi Saksaan, jossa poikaystävä odotti. Tässä vaiheessa pysyvä työpaikka löytyi Rautaruukilta.
Suomi-koulu ja joulumyyjäiset
Kosket asuvat Duisburgissa Düsseldorfin rajalla omakotitalossa, jossa on sauna. Perheen arki soljuu työn ja lastenhoidon merkeissä.
Düsseldorfissa asuu paljon suomalaisia, ja heillä on yhteistä toimintaa kuten suomi-koulu ja pyhäkoulu kerran viikossa. Myös joulumyyjäiset järjestetään vuosittain. Marika kertoo olevansa mukana seurakunnan toiminnassa.
”Düsseldorf on sopivan kokoinen kaupunki. Sen kulttuuritarjonta on runsas, ja ravintoloissa on valinnan varaa. Bilepaikkoja on moneen makuun”, summaa energinen Marika.
Kirjoittaja
Kirsti Vähäkangas
Lisätietoja
Faktatietoa / Marika Koski
• Syntynyt Raahessa, lapsuus Antinkankaalla
• Oulun Ammattikoulu: hotelli- ja ravintola-ala
• Jatko-opinnot Espoossa: hotellivirkaililjaksi v. 1993
• Rautaruukilla (nyk. SSAB) töissä 17 vuotta
• nimike: Sales Manager
• naimisissa: aviomies Andreas, Katariina-tytär 4 v
• aviomies työssä Saksan postilaitoksessa
• asuu omakotitalossa Duisburgissa
• harrastaa liikuntaa, kulttuuria sekä ”bileitä ja hileitä”
Lähteet
Marika Kosken haastattelu v. 2013.
Julkaistu Raahen Seudussa 9.8.2013.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.