Margareta Paschinsky o.s. Renlund syntyi Luodossa, lähellä Pietarsaarta. Nuorena tyttönä hän muutti Vaasaan ja kävi ammattikoulun keittäjälinjan. Paschinsky kouluttautui lisää alalla ja pääsi Helsinkiin töihin hotellin kylmäköksi. Helsingistä hän kuitenkin hakeutui takaisin Vaasaan ja siirtyi Vaasan keskussairaalan keittiölle töihin. Tämän jälkeen Paschinsky päätti vaihtaa ammattia ja kävi apuhoitajakurssin. Myöhemmin hän kouluttautui sairaanhoitajaksi. Sairaanhoitajana Paschinsky pysyi uskollisena Vaasan keskussairaalalle eläkkeeseensä saakka. Äidinkieleltään ruotsinkielinen Paschinsky opetteli suomen kielen, jota tarvittiin sekä työssä että vapaa-aikana.
Paschinsky oli temperamentiltaan räiskyvä ja iloinen. Hän halusi hoitaa asiat ripeästi eteenpäin.
Margareta Paschinsky meni naimisiin Pentti Paschinskyn kanssa, joka toimi silloin yövartijana Vaasan Höyrymyllyssä. Myöhemmin Pentti Paschinsky perusti Vaasaan valokuvastudion. Perheeseen syntyi kolme lasta, kaksi tyttöä ja yksi poika. Lapsenlapsia Paschinskylla oli kuusi. Paschinsky harrasti taidetta ja vapaa-aikanaan hän rentoutui kuuntelemalla klassista musiikkia.
Vaasan sotilaskotiyhdistykseen Paschinsky liittyi vuonna 1991. Hänet pyydettiin tarjoilujaostoon, jonka päällikkönä hän toimi useita vuosia. Paschinsky oli luonteeltaan tarmokas, itsevarma ja osaava. Tästä saatiin oiva näyte, kun hänellä oli päävastuu Valtakunnallisten veteraanipäivien tarjoiluista vuonna 1998 Vaasassa. Vuosien varrella Paschinsky ehti järjestää monet tarjoilut veteraanien eri maanpuolustusjärjestöille ja maanpuolustuskursseille. Hän osallistui myös Liikkuvan sotilaskodin työhön ja ehti olla myös Rovajärven leirillä.
Paschinskylla oli syntyjään pohjoispohjalainen huumori, joka oli iloksi alokkaille ja myöhemmin Sotilaskotisisarille ja kaikille Sotilaskotia käyttäneille.
Paschinsky toimi Vaasan sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2001-2006 oltuaan pitkään johtokunnan jäsenenä. Yhdistys oli lunastanut Vaasan Sotilaskoti -rakennuksen omakseen vuonna 2003. Paschinskyn kädenjälki tulee näkymään vielä pitkään Sotilaskodissa: hänen johdollaan maalattiin Sotilaskoti sekä sisältä että ulkoa. Remontti ja maalausurakka ei ollut helppo, sillä rakennus on Museoviraston suojelema.
Paschinsky kärsi vakavista sairauksista, jotka vähitellen veivät hänen voimansa. Paschinskyn piti luopua käytännön töistä Sotilaskodissa ja asteittain lopettaa konserteissa käyntikin. Sotilaskotityö pysyi kuitenkin lähellä hänen sydäntään viimeiseen asti. Vielä vuoden 2015 kevätkokouksessa Paschinsky laski leikkiä muiden sisarten kanssa. Margareta Paschinsky kuoli 5.6.2015 Vaasassa. Viimeisenä toiveenaan hän esitti, että muistotilaisuus pidettäisiin Sotilaskodissa. Tämän toivomuksen sisaret kiitollisuudella toteuttivat.
Lonny Nyqvist
ystävä, sotilaskotisisar
Kirjoittaja
Hellevi Kaminen
Lähteet
Tämä kirjoitus on julkaistu hiukan erilaisena Sotilaskoti-lehdessä
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.