Suomen Valkonauhaliiton kunniajäsen, lääninlääkäri Lauha Airas (1914–2014) ehti viettää 100-vuotisjuhlansa haluamallaan tavalla. Juhlapäivänä järjestettiin kirkkokonsertti Oulun tuomiokirkossa ja sen kolehtituotto ohjattiin Lauhan toiveen mukaisesti lähetystyön hyväksi. Konsertin jälkeen nautittiin juhlakahvit tuomiokirkon kryptassa. Lauha Airas ehti elämänsä aikana olla mukana monenlaisessa toiminnassa sekä oman ammattinsa että oman kiinnostuksensa mukaan.
Lauha Airas omaa sukuaan Parvela oli syntyperäinen oululainen ja hänen vanhempansa olivat biologeja tehden uransa opettajina. Isä, Armas Parvela, toimi myös Oulun lyseon rehtorina ja äiti Aura Parvela lyseon biologian lehtorina. Lauha päätti jo oppikoulun alaluokilla ammattialansa, hän tahtoisi opiskella lääkäriksi. Lauha pääsi ylioppilaaksi 1932 ja valmistui lääketieteen lisensiaatiksi 1946 ja sai erikoislääkärin oikeudet 1967.
Sota-aikana Lauha toimi lottana koulutustehtävissä ja työvelvoitettuna kunnanlääkärinä Tervolassa ja Porin sotilassairaalassa. Sodan jälkeen vuosina 1946-50 hän toimi aluelääkärinä muun muassa Sallassa ja Rovaniemellä. Ouluun Lauha palasi vuonna 1951 apulaislääninlääkäriksi ja vuodesta 1969 vuoteen 1977 hän toimi lääninlääkärinä.
Lauha toimi vanhempiensa antaman esimerkin tavoin monissa järjestöissä muun muassa Nuorten Ystävissä ja Luonnonsuojeluyhdistyksessä. Rakkaus luontoon oli Parvelan perheessä tärkeä arvo ja sitä perinnettä myös Lauha jatkoi omassa elämässään.
Äitinsä antaman esimerkin innostamana Lauha lähti mukaan myös valkonauhatyöhön ja toimikin sittemmin Oulun Valkonauhassa ja Suomen Valkonauhaliitossa monissa luottamustehtävissä. Lauha toimi myös seurakunnan luottamustehtävissä Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa sekä Oulun hiippakunnassa osallistumalla diakonia-alan toimikuntien työskentelyyn.
Lauhan ainoa veli kuoli sodassa ja Kaatuneiden Omaisten yhdistyksen ja liiton toiminta oli Lauhalle läheistä. Lauha kutsuttiin Oulun paikallisyhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi ja vuonna 1987 Tasavallan presidentti myönsi hänelle Suomen Leijonan komentajamerkin. Tämä kunniamerkki myönnettiin tuolloin ensimmäistä kertaa naiselle.
Lauha avioitui vuonna 1975 Oulun tuomiorovastin Olavi Airaksen kanssa. Lauha oli ihan viimeisiin päiviin asti kiinnostunut monista asioista ja jaksoi viettää merkkipäivänsä suuren sukulais- ja ystäväpiirin ympäröimänä.
Suomen Valkonauhaliitossa ja Lauhan kotiyhdistyksessä Oulun Valkonauhassa muistetaan kiitollisena Lauhan pitkää elämäntyötä ja kunnioitetaan hänen antamaansa esimerkkiään lähimmäisen kohtaamisessa ja palvelemisessa.
Kirjoittaja
Irja Eskelinen
Lähteet
Valkonauha-lehti 3/2014
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.