De berättelser som sparats på webbplatsen Kvinnor Berättar är små livshistorier. Syftet med dem är att berätta om en kvinnas liv och arbete samt förmedla din syn på hennes betydelse och influens på det finländska samhället, kulturen, släkten eller familjen.
Du får också gärna beskriva kvinnans nätverk: familj, arbetskamrater, lärare, elever. På detta sätt får läsaren en bättre uppfattning om helheten och om kvinnans inflytande på sin omgivning.
Använd kvinnans efternamn i berättelsen. Undvik att använda endast förnamn om en vuxen kvinna ifall hon inte är en nära släkting och du vill framhäva detta.
Det kan skrivas flera berättelser om samma person. Olika skribenter lyfter fram olika sidor och aspekter av kvinnan i fråga och berikar uppfattningen om henne.
Före du börjar skriva bör du bekanta dig med de etiska reglerna för skribenter på webbplatsen Kvinnor Berättar.
Använd kvinnans namn i huvudrubriken tillsammans med hennes yrke/yrken eller någon annan beskrivning som karakteriserar henne (till exempel folkskolelärare, skapare av byaandan).
Längden på berättelsen är fri. Vi rekommenderar ändå en minimilängd på 250 ord för artikeln. Någon övre gräns vad gäller längden finns inte.
Eftersom det är fråga om en webbartikel som läses på dator eller surfplatta rekommenderas det att man använder korta stycken och rikligt med mellanrubriker för att underlätta läsandet. Använd gärna sådana mellanrubriker som beskriver och komprimerar styckena som följer.
Berätta gärna om huvuddragen i personens levnadslopp i kronologisk ordning. Om du vill kan du också koncentrera dig på någon viss prestation eller ett visst skede i personens liv.
Skriv ut hela namnen på sammanslutningar och företag första gången du nämner dem. Du kan nämna förkortningen inom parentes och använda den i fortsättningen. Skriv också gärna ut årtal och namn.
Om du kopierar och klistrar in texten direkt från Microsoft Word eller ett motsvarande textbehandlingsprogram, se till att du inte har aktiverat avstavning eller marginaljustering.
Du kan skriva på vilket som helst av de inhemska språken, eller på ett annat språk såsom engelska eller tyska.
Om du har rättigheter till bilder av kvinnan i fråga kan du lägga till dem i din berättelse. Genom att skicka in en bild till databasen för Kvinnor Berättar intygar du att du enligt bästa förmåga har rett ut bildens användarrättigheter och ansvarar för dem. Du kan läsa mer om användarrättigheter (på finska) på webbplatsen för Gramex.
Ofta är det lättast använda foton som man tagit själv eller så kallade familjefoton. Du får använda foton som andra tagit endast om du har fått lov av personen som äger bilden att publicera den.
Den största tillåtna filstorleken för en bild är 2 MB. Bilden kan vara i formaten jpg, pdf eller png. Antalet bilder per berättelse är begränsat till tre.
Bildtexten bör innehålla information om personen på bilden, fotografen, ägaren till bilden och eventuellt en kort beskrivning av vad som händer på bilden.
Namnge bilden så att åtminstone namnet på kvinnan i berättelsen nämns (till exempel Minna_Canth.jpg). Om du känner till när bilden har tagits eller någon annan viktig information kan det vara bra att också nämna det (till exempel Minna_Canth_1870.jpg).
Bilden publiceras på webbplatsen Kvinnor Berättar i samband med artikeln som du skickat in. Bilderna kan också användas på framsidan för Kvinnor Berättar, i sådana fall är bilden en länk till din artikel.
Länkar till övriga berättelser och sidor
Du kan länka till exempel från en person som du nämner i din berättelse till en annan berättelse på webbplatsen Kvinnor Berättar. Länkningsverktyget finns i menyn över arbetsredskap. Gör en länk av ett ord i texten, till exempel personens namn.
Tänk efter före du länkar till en webbplats utanför Kvinnor Berättar. Överväg om du kan erbjuda samma information i din egen text förrän du länkar. Sådana länkar till andra sidor som stöder berättelsen kan användas, men var uppmärksam om att redaktionen har rätt att avlägsna länkar. Alla länkar som riktas bortom artiklarna i databasen är så kallad no follow-länkar.
I slutet av varje berättelse publiceras de källor som använts, om berättelsen innehåller information om källorna.
Exempel på hur man märker ut källor:
- skribentens egna memoarer eller annan minneskunskap
- intervju med N.N. som skribenten gjort X.X.20XX
- N.N:s dagböcker/brev/material i släktens besittning
- material från arkiv X som behandlar N.N.
- tidningens/tidningarnas namn och datum, artikelns namns (t.ex. Vasabladet 12.3.1980, minnesskrift om N.N.)
- uppgifter om boken/böckerna: författare, utgivningsår, bokens namn Till exempel Marja Kokko 1998: Sisaret ja toverit. Naisten järjestäytyminen, ryhmätietoisuus ja kansalaistuminen Jyväskylässä 1800-luvun lopulta 1930-luvulle.
Under punkten ”Ytterligare uppgifter” kan du lägga till webbtexter, radio-/tv-program, böcker eller andra texter som du känner till men som du inte har använt i din egen text, som skrivits om kvinnan i fråga eller som gäller henne.
Du behöver inte göra hänvisningar till källorna i berättelser för Kvinnor Berättar, men om du vill kan du använda fotnoter och göra lämpliga länkar från texten till dem. Hänvisningar inom texten rekommenderas inte.
Berättelserna publiceras som webbartiklar på sidan Kvinnor Berättar. Utdrag av berättelserna kan publiceras på första sidan på webbplatsen Kvinnor Berättar, i sådana fall är de länkar till de faktiska berättelserna.
Det skickas in såpass många Kvinnor Berättar-berättelser att det är lätt att läsa dem. Skribentens egen röst och stil får gärna komma fram. Redaktionen strävar efter att korrigera uppenbara skrivfel och vid behov också förenkla formuleringar. Redaktionen kan också lägga till mellanrubriker om det anses nödvändigt. Vid eventuella frågor gällande innehåller tar redaktionen kontakt med skribenten.
Berättelser som kränker en persons privatliv eller ära publiceras inte. Bekanta dig också gärna med de etiska reglerna.
I sista hand är det redaktionen för Kvinnor Berättar som tar beslut och ansvarar för artiklarnas innehåll och för publiceringen av dem. I praktiken innebär detta att skribenten har rätt att ta tillbaka sin text och att redaktionen har rätt att låta bli att publicera texten, om man inte når samförstånd kring artikelns innehåll. Du kan kontakta redaktionen via kontaktblanketten.
Alla berättelser och bilder som publiceras på Kvinnor Berättar har licensierats enligt Creative Commons Erkännande Icke kommersiell Dela lika 4.0 Internationell-licens (CC BY-NC-SA).
Detta innebär att skribenten kan kopiera innehållet och redigera det, men källan (skribenten och webbplatsen) bör i så fall nämnas, en länk till licensen erbjudas och eventuella ändringar i texten märkas ut. Materialet får endast användas för ickekommersiella syften, kommersiellt bruk är förbjudet. Alla ändringar ska delas med samma licens som det ursprungliga materialet.
Ytterligare information om Creative Commons-licenserna hittar du på adresserna creativecommons.org.
Om du upptäcker fel i berättelser som publicerats på webbplatsen Kvinnor Berättar, ta kontakt med redaktionen.
Faktauppgifter (datum och plats för födsel och död) läggs alltid till då informationen blir tillgänglig.
Berättelserna sparas i databasen för Kvinnor Berättar samt i Svenska litteratursällskapets (SLS) arkiv, ifall skribenten gett sitt samtycke till det sistnämnda. På detta vis skapar projektet en bild av självständighetstidens kvinnor också för framtiden.
Tack för att du är med i vårt projekt!