”Antell antaa pullan ja kahvin. Siinä on meillä voima vahvin.” Tämä oli yksi Antellin leipomon mainoslauseista. Paljon oli tapahtunut ennen kuin Katri Antell oli saanut leipomoyrityksensä Oulussa menestymään.
Päästäksemme perille Katri Antellin huikeasta urasta leipomoalan yrittäjänä, meidän on mentävä ajassa taaksepäin vuoteen 1842, jolloin pieni sluuppi Svan miehistöineen vajosi meren syvyyksiin kovassa myrskyssä. Laivan ruorissa oli raahelainen kapteeni Johan Antell. Nuori Anna-rouva (o.s. Winsten s. 1820) jäi leskeksi ja yli kuukauden ikäisestä Johan Petteristä (s. 11.8.1842) tuli orpo.
Surun keskellä Annan oli ratkaistava miten elättää itsensä ja poikansa. Hän päätti avata oman leipuriliikkeen.
Anna Antell palkkasi Katrin
Kun kauppa kävi hyvin, Anna palkkasi toiseksi apulaisekseen 18-vuotiaan Katri Pyhtilän vuonna 1869. Katrin sukujuuret johtavat Pattijoelle Pekurin tilalle No 21. Katrin vanhemmat olivat torppari Fredrik Pyhtilä (s. 1819) ja vaimonsa Maria (s. 1813). Katri syntyi 6.12.1850 ja sai kasteessa nimen Caisa Henrika (Katri).
Annan poika Johan Petter valmistui vuonna 1861 Pietarsaaren kauppakoulusta ja pestautui Raaheen Montinin liikkeeseen kirjanpitäjäksi. Hän palasi kuitenkin 1860-luvun lopulla äitinsä avuksi leipomoon, jossa tutustui palveluksessa olleeseen apulaiseen, Pyhtilän Katriin.
Katrin ja Johanin avioliitto
Anna ei saanut pitkään nauttia menestyksestään. Vuoden 1873 Marianpäivän aikoihin hän kuoli vesitautiin 52 vuoden ikäisenä. Katri oli kerennyt ahertaa neljättä vuotta Annan opissa ja pyöräytteli jo semmoisia vesiskorppuja, ettei kukaan toinen.
Johan lienee ollut käytännön asioissa vähän nuhjake, mutta Annan oppia saaneelta Katrilta leipomon pyörittäminen sujui. Johan ja Katri menivät naimisiin vuonna 1874, hyvin pian Annan hautajaisten jälkeen.
Siikajoelle kauppiaiksi
Perunkirjoituksessa Anna Antellin omaisuuden arvo oli 7748 markkaa. Velkoja oli 9803 markkaa. Elämä velkaisen leipomoliikkeen omistajina ei houkutellut nuorta paria. He muuttivat Siikajoelle Tiiton taloon ja perustivat maalaiskaupan.
Puolenkymmentä vuotta Antellien valinta näytti järkevältä. Kauppa kävi ja perheonni kukoisti.
Sitten 1870-luvun lopulla Siikajoen saavutti maailmanlaajuinen lamakausi. Keväällä 1880 Johan Antell halusi luovuttaa omaisuutensa kertyneiden velkojensa hyvitykseksi. Pakkohuutokauppa pidettiin Haapaniemen kestikievarissa Siikajoella.
Muutto Ouluun
Kesällä 1880 Katri pakkasi lapsensa ja tavaransa ja muutti Ouluun. Johan jäi hoitamaan konkurssin loppuun. Hän ei koskaan toipunut konkurssista, ja kuoli kuusi vuotta myöhemmin sydänkohtaukseen 45 vuoden ikäisenä.
Pääomana Katrilla oli anopin opit resepteineen, pappi Kortekankaalta lainatuilla rahoilla ostettu nisujauhosäkki sekä mahdottoman topakka luonne. Tyhjin käsin aloitettu leipomo nousi viidessä vuodessa viidenneksi suurimmaksi leipojaksi Oulun kaupungissa.
Katri uurasti kellon ympäri. Hän leipoi, paistoi, myi, siivosi, tiskasi, lypsi, kirnusi, kantoi vedet, pesi pyykit – ja valvoi. Lapset John, Gideon, Anna, Loviisa ja Hilja hyörivät äitinsä jaloissa aamusta iltaan. Siinä samalla he oppivat tekemään kaikkia töitä leipomossa.
Katri johti leipomoaan täysitoimisesti 31 vuotta. Tyttäret Loviisa, Anna ja Hilja jatkoivat äitinsä elämäntyötä. Katri kuoli 73-vuotiaana 13.5.1924. Lapset muistelivat äitiään näin: ”Elämäsi oli työn korkeaa veisua. Kuitenkaan et ahertanut Mammonan vuoksi.”
Katri Antell o.s. Pyhtilä
Syntyi 6.12.1850 Pattijoella.
Kuoli 13.5.1924 Oulussa.
Vuonna 1869 aloitti työuransa Raahessa Anna Antellin piikana.
Vuonna 1874 solmi avioliiton Johan Antellin (1842-1887) kanssa.
Lapset: John, Gideon, Anna, Loviisa ja Hilja
Antelleilla oli maalaiskauppa Siikajoella.
v. 1880 keväällä pakkohuutokauppa Siikajoella
16.7.1880 Katri sai Oulussa luvan leipomoliikkeen perustamiseen.
Vuonna 1883 avautui myymälä Kauppurienkatu 14:ssä.
Vuonna 1899 avautui Antellin kahvihuone Kirkkokatu 18:ssa.
Kirjoittaja
Kirsti Vähäkangas
Lisätietoja
Juttu on julkaistu kaupunkilehti Raahelaisessa 5.12.2020.
Lähteet
Jukka Ukkola: Katri Antell 120 vuotta Juhlakirja, Eero Sovelius-Sovio: Ihmisiä laivojen kaupungista
Eija Ukonaho: artikkeli Naisten Ääni -sivustolla https://www.naistenaani.fi
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.