Ensimmäinen naispuolinen sanomalehden toimittaja oli Fredrika Runeberg (o.s. Tengström, 1807-79).
Helsingin Lauantaiseura perusti vuonna 1832 oman lehden, Helsingfors Morgonbladin, jonka toimittajaksi J. L. Runeberg lupautui, sillä lehdessä hän saisi nopeasti julki uusia tuotteitaan. Mutta kirjailijan kiireet johtivat siihen, että vaimo Fredrika sai ryhtyä avustamaan lehdentekoa taloustöiden ohella. Hän käänsi ulkomaisista lehdistä sopivia kirjoituksia ja täytti palstoja omilla pikku pakinoillaan, selostuksillaan ja kuvauksillaan. Kirjallisesti lahjakas Fredrika uurasti lehden toisensa jälkeen. Lehtityö jäi, kun perhe muutti 1837 Porvooseen ja Fredrikan aika meni suuren perheen talouden hoitamiseen.
Poikien vartuttua Fredrika ryhtyi jälleen kirjoittamaan ja avustamaan eri lehtiä. Snellmanin Litteraturbladetissa oli 1850-luvulla hänen ”satuvertauksiaan”, ja 1860-luvulla hän sirotteli lukuisia pieniä tuotteitaan eri lehtiin ja kalentereihin. Fredrika piti ensisijaisesti silmällä miehensä hyvinvointia ja kirjoitti vain, kun muilta töiltä liikeni aikaa, useimmiten öisin.
Kirjoittaja
Leeni Tiirakari
Lisätietoja
Julkaistu Suomen naisen vuosisadat. [4], Tiennäyttäjät. Utrio, Kaari [päätoimittaja]; Tiirakari, Leeni ; Savikko, Sari. Tammi 2005.
Kuvat ja tekstin lähettäminen: Ilola, Raili.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.