– Kuules Maija kultasein, mamma sanoi näin:
Toinen talo kirjastolta kaupungille päin,
siellä kuulu kuvaliike Koljosella on,
kauppamaineeltansa täysin moitteeton.
Sieltä kuvat arkeen, juhlaan, hankkii jokainen,
laadun takaa ammattitaito monipuolinen.
Sähkökuvaamo E. Koljonen sijaitsi Raahessa ensin Sovionkadulla, sitten Kirkkokadulla ja runon mukaan lopulta Kauppakatu 49:ssä.
Elna Tellan tie kauniista Viipurista raikkaiden merituulten Raaheen oli mutkainen. Elnan isällä oli Viipurissa pieni laivanvarustamo. Äiti hoiti kodin. Isä toivoi tyttärensä menevän oppikouluun. Elnan haaveena oli taidekoulu, jonne hän pääsi 14-vuotiaana töidensä perusteella. Isä kieltäytyi maksamasta opintoja. Topakka tyttö sai apulaisen paikan Thorvald Nyblinin valokuvaamosta ja maksoi itse taideopinnot.
Evakkomatkalle
Sota sotki viipurilaisten elämän. Tellan perheen evakkotaival päättyi Helsinkiin. Elna itki, kun kaunis Viipuri oli pitänyt jättää. Oli elettävä tytön mielestä rumassa Helsingissä. Eniten häntä suretti se, että sängyn alle oli jäänyt kiireessä seitsemän paria kenkiä.
Helsingissä Elna työskenteli Maanmittaushallituksessa kartanpiirtäjänä. Nuorena Eino Suontaustan kanssa solmitussa avioliitossa syntyi poika. Avioliitto jäi lyhyeksi.
Työt kotona
1950-luvun alussa Elna solmi toisen avioliiton Pentti Koljosen kanssa. Koljonen oli armeijan palveluksessa Luonnetjärven lennostossa. Perhe asui Tikkakoskella. Tuuli-tytär syntyi Jyväskylässä.
Tyttären syntymän jälkeen perhe muutti Helsinkiin ja Pentti opiskeli sähköasentajaksi. Elna teki töitä kotona. Hän retusoi ja väritti mustavalko-valokuvasuurennoksia öljyväreillä. Tuuli muistelee, että kotona, äidin työhuoneessa tuoksui tärpätti. Hän oli tyytyväinen, kun äiti oli kotona. Elna siirtyi valokuvausliikkeeseen kodin ulkopuolelle töihin, kun Tuuli täytti 9 vuotta.
Elnan rohkeutta kuvaa se, ettei hän ole koskaan kouluttautunut valokuvaajaksi. Hän oppi ammatin työn kautta. Kun Helsingin Sanomissa oli ilmoitus vapaana olevasta muotokuvaajan paikasta, hän haki paikkaa, pääsi työhön ja menestyi työssään.
Työn perässä Raaheen
Kun Pentti Koljonen sairastui niin vakavasti, että työura oli ohi, Elna teki rohkean päätöksen ja vei koko perheen Ouluun nähtyään lehti-ilmoituksen valokuvaajan paikasta. Tuuli oli tuolloin 14-vuotias ja suri kavereiden jäämistä Helsinkiin.
Oulussa Koljoset asuivat vain kolme kuukautta, koska Elna sai Raahesta houkuttelevan työtarjouksen. Vuokrattavana oli valmis valokuvaamo kalustoineen ja asiakaspiireineen. Sähkökuvaamosta tuli Elnan työpaikka omalla toiminimellä. Hänen unelmansa omasta valokuvaamosta oli toteutunut.
Sähkökuvaamo E. Koljonen vakiinnutti paikkansa Kauppakatu 49:ssä, josta Elna vuokrasi kaupungin omistaman talon 1960-luvun lopulla.
Elna omistautui työlleen. Vuotuiset ruuhka-ajat kuten rippilapset ja ylioppilaat työllistivät. Ihmiset toivat filmirullia kehitettäväksi. Hän teki myös ulkokuvauksia kuvaten pyynnöstä esimerkiksi rakennuksia.
Viimeisinä elinvuosinaan Elna palasi maalaustaiteen pariin. Vähäisellä vapaa-ajallaan hän teki öljyvärimaalauksia ja akvarellejä. Hän järjesti myös joitain näyttelyitä.
Pentti Koljonen kuoli joulun alla 1966. Elna solmi kolmannen avioliiton Tapio Eerikäisen kanssa vuonna 1970. Elnan elämänkaari päättyi vuonna 1987.
Sähkökuvaamo E. Koljonen
Elna Eliina Eerikäinen (o.s. Tella, myöh. Suontausta, myöh. Koljonen)
s. 31.1.1921 Viipuri
k. 25.12.1987 Raahe
asuinpaikat: Viipuri, Helsinki, Tikkakoski, Helsinki, Oulu, Raahe
Kauppakatu 49, Raahe
Rakennettu vuoden 1855 jälkeen.
Tontin ensimmäinen omistaja vuonna 1857 Henric Linden.
Vuonna 1965 rakennusmestari Heikkinen teki suunnitelman päädyn muuttamiseksi liikehuoneistoksi
Muistitiedon mukaan rakennuksessa toimi vaatetusliike Puisto Aitta 1960-luvulla.
Sähkökuvaamo E. Koljonen toimi rakennuksessa vuosina 1967-1987.
Raahen kaupunki on lunastanut alueen.
Alue kaavoitettiin kerrostaloalueeksi vuonna 2008.
Talo on purettu.
Kirjoittaja
Kirsti Vähäkangas
Lisätietoja
Teksti on julkaistu kaupunkilehti Raahelaisessa 27.12.2023.
Lähteet
Raahen kaupunki: Akm 182 ja kiinteistötiedot, Tuuli Lackström (tytär): haastattelu
Runo: Tuuli Lackström ja Ilse-Elina Ylisaari
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.