Då du skriver och arbetar för Kvinnor berättar skall du tänka på följande:
Ärlighet
- Gör ditt bästa för att berätta om den person du skall skriva om ärligt och så att du gör hen rättvisa. Det du skriver skall basera sig på den bästa kunskapen och det bästa källmaterialet som du kan få fram.
- Skilj på fakta och tolkning. Underbygg dina påståenden och slutledningar.
- Respektera upphovsrätten (copy right). Berätta om andras arbete noggrant och korrekt, och nämn alltid källan (upphovsmannen eller kvinnan).
- Rätta till alla fel som upptäcks i din text, också om den redan är publicerad – meddela om rättelserna till redaktionen för Kvinnor berättar.
Ansvar då man samlar in kunskap
- Om du intervjuar någon eller får muntliga uppgifter, tala alltid om hur uppgifterna skall användas. Använd dem inte för andra ändamål. Ge dem inte vidare till andra personer, utan att den du har intervjuat samtycker till det.
- Låt den som du har intervjuat läsa din artikel, om hon önskar det. Den intervjuade bör ha en möjlighet att rätta till sina egna utlåtanden eller be om att de tas bort från texten; hon kan inte påverka artikelns innehåll i övrigt.
Integritet och människovärde
- Uppgifter av känslig natur (såsom uppgifter om brott, sjukdomar, svåra familjerelationer mm) om en levande person kan publiceras enbart om de berörda går med på det eller om saken har sällsynt stor betydelse för samhället.
- Om den du skriver om är en person som lever, låt henne själv bestämma om vad som skrivs om hennes privatliv. Berätta bara om sådant som hon själv har berättat för dig eller som hon själv gett offentlighet. Om du skriver om en person som inte längre lever skall du vara taktfull och hålla till dig till det som anses höra till god smak.
- Respektera alltid den du skriver om och handla ansvarsfullt; tänk på följderna av det du berättar.
- Om möjligt be personen som du skriver om om lov att skriva och publicera artikeln. Det finns lagar som begränsar rätten att publicera personuppgifter (födelsedatum, uppgifter om barn och föräldrar mm). Be personen om lov att få publicera sådana uppgifter om de inte redan är publicerade t.ex. i någon skolmatrikel eller någon annan publikation eller i en dagstidning.