Raahen huomattavimpiin liikenaisiin kuuluva prokuristi Sofia Madetoja vietti 50-vuotispäiviään toukokuun 19. päivä 1927.
Hän aloitti jo nuorena liikealalla puurtamisen, kävi Oulun kauppakoulun sekä palveli sen jälkeen siellä monissa liikkeissä konttoristina ja sittemmin liikkeidenhoitajanakin.
Palattuaan sitten koti-Raaheen hän perusti oman liikkeen, jota hoiti menestyksekkäästi kahdeksan vuotta. Sota-aikana, olosuhteiden pakottamana, oli liike lopetettava. Viimeiset seitsemän vuotta hän oli Raahen Osuuskauppa rl:n konttorissa toimien liikkeen prokuristina.
Sofia Madetojan sydäntä lähellä on ollut naisasiatyö. Hän on nähnyt, miten naisen arvostaminen ja oman arvon tunnon kohottaminen on tärkeää. Maria Madetoja on sitkeästi levittänyt Naisten Ääni -lehteä vaikutuspiiriinsä toivoen, että tämä tiedostava lehti herättää voimaantumista. Hän sai peräänantamattomalla työllä aikaan Naistenliiton perustamisen Raaheen. Maria Madetoja oli iloinen kannustaja ja toimikin väsymättä Naisliiton parhaaksi.
Tuon lisäksi monet harrastukset, joilla parannetaan ja autetaan ihmisiä, ovat saaneet Sofia Madetojasta tekijänsä.
Merkkipäivänä tuli osoitetuksi, kuinka päivänsankarin rikas elämäntyö on kantanut hedelmää: huomionosoituksia riitti. Yöllä aatesiskot herättivät hänet laululla ja aamulla pikkutytöt ilahduttivat ”Fiia-tätiä” laululivertelyllään. Hänhän on aina ollut erityisesti lasten suosiossa. Aamupäivällä kolmimiehinen Osuuskaupan lähetystö toi onnittelunsa ja ojensi päivänsankarille kiitollisuuden ja tunnustuksen osoituksena hopeisen kirjoitustelineen omistuskirjoituksineen. Työtovereilta Madetoja sai suuren kristallimaljakon, joka oli täynnä tummanpunaisia ruusuja. Naisliiton lähetystössä rouvat Lehtinen, Andersson ja Lapin toivat muhkean maljakon ruusuineen ja pyysivät Sofia Madetojaa liittonsa ensimmäiseksi kunniajäseneksi. Pitkin päivää taloon virtasi sähkösanomia, kirjeitä ja lahjoja. Illalla huoneet olivat täynnä onnittelijoita. Puheiden, runojen ja laulun vaihdellessa kului aika hupaisasti jättäen läsnäolijoille mieleenjäävän muiston päivästä, jona juhlittiin työn aateloimaa naista.
Lähteet
Artikkeli kopioitu julkaisusta Naisten Ääni -lehti nro 9 s. 127 vuonna 1927
geni.com
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Mikäli kirjoituksessa on virheitä, olethan yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Henkilötietojen tarkastuksesta löydät lisätietoja tietosuojalausekkeesta.